Zvaničnici su izdali dozvole za nešto manje od 500 mrkih medveda koje će lovci uloviti. To je jednako oko 20% ukupne populacije, prema zvaničnim podacima, i smanjilo bi broj medveda u Švedskoj na približno 2.000, što je pad od skoro 40% od 2008. godine.

Veliki broj izdatih dozvola razljutio je zaštitnike prirode, koji kažu da bi velike populacije predatora u Evropi mogle da se suoče sa kolapsom u nekim zemljama bez odgovarajuće zaštite.

- To je čist lov na trofeje - rekao je Magnus Orebrant, predsednik Švedskog udruženja mesoždera i dodao:

- Politika upravljanja divljim životinjama u Švedskoj je ubijanje životinja umesto da ih čuvamo najbolje što možemo.

Mrki medvedi su lovljeni skoro do izumiranja u Švedskoj tokom 1920-ih, ali zahvaljujući pažljivom upravljanju populacija se oporavila na vrhunac od oko 3.300 u 2008. godini. U poslednjih pet godina, međutim, lovio se sve veći broj medveda, što je kulminiralo rekordnim 722 ubijena prošle godine. Ove godine izdato je dozvola za odstrel 486 medveda, a mogao bi biti odstreljen još neodređeni broj za koje se proceni da predstavljaju pretnju po domaće životinje, prenosi Gardijan.

Foto: Profimedia

 

U novembru 2022. novi zakon je lokalnim lovačkim udruženjima dao više ovlašćenja da nadgledaju upravljanje velikim predatorima, uključujući medvede. Poslednjih godina, stotine vukova i risova su takođe odstreljene, što je podstaklo zabrinutost ekologa.

- Mi samo sledimo direktive švedske vlade o politici divljih životinja. Sve je u ravnoteži između ljudi i velikih predatora. Zato lov na medveda počinje sutra - rekao je Magnus Ridholm, direktor komunikacija u Švedskoj asocijaciji za lov i upravljanje divljim životinjama.

Ali neki lovci su izrazili zabrinutost zbog smanjenja broja mrkih medveda.

- Postoje oni unutar lovačke zajednice koji su zabrinuti da će biti ubijeno previše medveda - rekao je Anders Nilsson, lovac iz Norlanda, na severu Švedske. 

Ako lovci nastave da ubijaju medvede sličnom stopom sledeće godine, zemlja će biti udaljena samo jedan godišnji lov od minimalnog broja od 1.400, koji Švedska agencija za zaštitu životne sredine smatra neophodnim za održavanje održive populacije.

Mrki medvedi su „strogo zaštićena vrsta“ u Evropi, a zaštitnici prirode tvrde da su visoke lovne kvote u suprotnosti sa direktivom Evropske unije o staništima, koja kaže da je „namerni lov ili ubijanje strogo zaštićenih vrsta zabranjeno“. Prema pravilima EU, ova zabrana može biti ukinuta kao „poslednje sredstvo“ za zaštitu javne bezbednosti, useva ili prirodne flore i faune.

Istraživači su zabrinuti da mrki medved ide istim putem kao i populacija losa u Švedskoj, kaže Orebrant, koja je opala za 60 odsto od kraja prošlog veka.

BONUS VIDEO: