Такве намирнице су, на пример, со и шећер.

Просечан унос шећера за одраслу особу на дневном нивоу износи 25 г односно 6 кафених кашичица.

За со та бројка је мало другачија, па износи једну кашичицу, тј највише 6 грама.

Фото: Профимедиа

 

Шећер

Природни шећери који се налазе у храни нису штетни колико они прерађени, који немају нутритивну вредност, само су богати калоријама. Због појачане производње инсулина, неопходног да свари ове шећере, може да дође до настанка инсулинске резистенције. Превелики унос шећера може да доведе и до појаве дијабетеса типа 2. Иако при помисли на висок крвни притисак већина размишља о уносу соли, доказано је да и шећер може да повећа ризик од овог стања.

Со

Со је неопходна организму за пренос електролита у телу и регулацију течности у организму. Со може да доведе до надутости, проблема са јетром и бубрезима, као и срчаних проблема.

Фото: Профимедиа

 

Стручњаци зато препоручују умереност у конзумирању обе намирнице, али и то да је, ако се пореде, шећер ипак више штетан, преноси портал Самхеалтх.

БОНУС ВИДЕО: