Takve namirnice su, na primer, so i šećer.

Prosečan unos šećera za odraslu osobu na dnevnom nivou iznosi 25 g odnosno 6 kafenih kašičica.

Za so ta brojka je malo drugačija, pa iznosi jednu kašičicu, tj najviše 6 grama.

Foto: Profimedia

 

Šećer

Prirodni šećeri koji se nalaze u hrani nisu štetni koliko oni prerađeni, koji nemaju nutritivnu vrednost, samo su bogati kalorijama. Zbog pojačane proizvodnje insulina, neophodnog da svari ove šećere, može da dođe do nastanka insulinske rezistencije. Preveliki unos šećera može da dovede i do pojave dijabetesa tipa 2. Iako pri pomisli na visok krvni pritisak većina razmišlja o unosu soli, dokazano je da i šećer može da poveća rizik od ovog stanja.

So

So je neophodna organizmu za prenos elektrolita u telu i regulaciju tečnosti u organizmu. So može da dovede do nadutosti, problema sa jetrom i bubrezima, kao i srčanih problema.

Foto: Profimedia

 

Stručnjaci zato preporučuju umerenost u konzumiranju obe namirnice, ali i to da je, ako se porede, šećer ipak više štetan, prenosi portal Samhealth.

BONUS VIDEO: