Процењена нето вредност Џенифер Лопез износи 400 милиона долара, а откако се удала за Афлека, снимила је четири филма, укључујући и пројект "This is Me… Now: A Love Story" вредан 20 милиона долара који је сама финансирала.

Није познато како ће бити подељена њихова брачна имовина.

Све више брачних парова суочава се с разводом, а кључно питање које се притом поставља јесте да ли су унапред потписали предбрачни уговор.

Фото: Профимедиа

 

Шта је предбрачни уговор

Предбрачни уговор, који се према одредбама Породичног закона назива брачним уговором, важан је правни алат којим парови могу јасно и правично да регулишу своје имовинске односе, како садашње тако и будуће.

Приликом састављања овог уговора кључно је поступати пажљиво и уз консултације адвоката специјализованог за имовинско правне односе, како би се обезбедила правна ваљаност и равноправност обе стране. Брачни уговор могу закључити лица која су у браку, или лица која су у ванбрачној заједници, која је по свом правном дејству једнака браку.

Према Породичном закону, сматра се да су мушкарац и жена у ванбрачној заједници ако су заједно живели најмање три године, а ако је рођено дете и краће. 

Фото: Shutterstock

 

Закључење брачног уговора

Ако је брачни уговор закључен, на имовину супружника примењују се законска правила о брачној имовини, која представља имовину коју су супружници стекли током трајања брачне заједнице или из те имовине.

Парови могу да буду у браку, али не и у брачној заједници ако су прекинули везу и престали да живе заједно, али се нису развели. Имовину представља све што је стечено радом било којег супружника, као и имовину стечену заједничким улагањем, без обзира чије име је на власничким документима. Брачна имовина укључује материјалну имовину као што су некретнине и возила, али и нематеријалну имовину као што су права интелектуалне својине и друга права стечена током брака. У случају развода, брачна имовина је углавном предмет поделе између супружника, осим ако је другачије уговорено у брачном уговору или се примењују посебни законски изузеци.

Брачна имовина не укључује приватну имовину коју су супружници имали пре брака или имовину коју су наследили или добили као дар током брака, осим ако није другачије одређено брачним уговором.

Фото: Shutterstock

 

Брачни или ванбрачни партнери могу брачним уговором уредити своје имовинскоправне односе на постојећој или будућој имовини, која може бити и она која не улази у брачну имовину, а може се и искључити имовина која улази у брачну имовину.

Кључни елемент брачног уговора представља слобода уговарања - да брачни другови могу уговорити било што није законом забрањено, а ако се брачним уговором нешто уговара у односу на некретнине, исто се уписује у земљишну књигу, супротно неће вредити за треће особе.

Фото: Shutterstock

 

Што садржи брачни уговор

Брачни уговор мора садржати одредбе о:

  • имовини која се укључује у уговор
  • начину управљања заједничком имовином током брака
  • подели имовине током брака, у случају развода или смрти једног од партнера
  • условима и околностима под којима се уговор може изменити или поништити

Брачни уговор мора бити састављен у писаној форми и оверен од обе страна пред јавним бележником како би био правно ваљан. Сваки партнер би требало да има адвоката како би им прегледао уговор пре потписивања и да се увери да разуме све услове и последице.

Брачни уговор не сме да садржи одредбе које су против јавног поретка или морала. Одредбе о, на пример, васпитању деце и личним неимовинским правима и обавезама не могу бити предмет брачног уговора.

БОНУС ВИДЕО:

(Нет.хр)