Procenjena neto vrednost DŽenifer Lopez iznosi 400 miliona dolara, a otkako se udala za Afleka, snimila je četiri filma, uključujući i projekt "This is Me… Now: A Love Story" vredan 20 miliona dolara koji je sama finansirala.

Nije poznato kako će biti podeljena njihova bračna imovina.

Sve više bračnih parova suočava se s razvodom, a ključno pitanje koje se pritom postavlja jeste da li su unapred potpisali predbračni ugovor.

Foto: Profimedia

 

Šta je predbračni ugovor

Predbračni ugovor, koji se prema odredbama Porodičnog zakona naziva bračnim ugovorom, važan je pravni alat kojim parovi mogu jasno i pravično da regulišu svoje imovinske odnose, kako sadašnje tako i buduće.

Prilikom sastavljanja ovog ugovora ključno je postupati pažljivo i uz konsultacije advokata specijalizovanog za imovinsko pravne odnose, kako bi se obezbedila pravna valjanost i ravnopravnost obe strane. Bračni ugovor mogu zaključiti lica koja su u braku, ili lica koja su u vanbračnoj zajednici, koja je po svom pravnom dejstvu jednaka braku.

Prema Porodičnom zakonu, smatra se da su muškarac i žena u vanbračnoj zajednici ako su zajedno živeli najmanje tri godine, a ako je rođeno dete i kraće. 

Foto: Shutterstock

 

Zaključenje bračnog ugovora

Ako je bračni ugovor zaključen, na imovinu supružnika primenjuju se zakonska pravila o bračnoj imovini, koja predstavlja imovinu koju su supružnici stekli tokom trajanja bračne zajednice ili iz te imovine.

Parovi mogu da budu u braku, ali ne i u bračnoj zajednici ako su prekinuli vezu i prestali da žive zajedno, ali se nisu razveli. Imovinu predstavlja sve što je stečeno radom bilo kojeg supružnika, kao i imovinu stečenu zajedničkim ulaganjem, bez obzira čije ime je na vlasničkim dokumentima. Bračna imovina uključuje materijalnu imovinu kao što su nekretnine i vozila, ali i nematerijalnu imovinu kao što su prava intelektualne svojine i druga prava stečena tokom braka. U slučaju razvoda, bračna imovina je uglavnom predmet podele između supružnika, osim ako je drugačije ugovoreno u bračnom ugovoru ili se primenjuju posebni zakonski izuzeci.

Bračna imovina ne uključuje privatnu imovinu koju su supružnici imali pre braka ili imovinu koju su nasledili ili dobili kao dar tokom braka, osim ako nije drugačije određeno bračnim ugovorom.

Foto: Shutterstock

 

Bračni ili vanbračni partneri mogu bračnim ugovorom urediti svoje imovinskopravne odnose na postojećoj ili budućoj imovini, koja može biti i ona koja ne ulazi u bračnu imovinu, a može se i isključiti imovina koja ulazi u bračnu imovinu.

Ključni element bračnog ugovora predstavlja sloboda ugovaranja - da bračni drugovi mogu ugovoriti bilo što nije zakonom zabranjeno, a ako se bračnim ugovorom nešto ugovara u odnosu na nekretnine, isto se upisuje u zemljišnu knjigu, suprotno neće vrediti za treće osobe.

Foto: Shutterstock

 

Što sadrži bračni ugovor

Bračni ugovor mora sadržati odredbe o:

  • imovini koja se uključuje u ugovor
  • načinu upravljanja zajedničkom imovinom tokom braka
  • podeli imovine tokom braka, u slučaju razvoda ili smrti jednog od partnera
  • uslovima i okolnostima pod kojima se ugovor može izmeniti ili poništiti

Bračni ugovor mora biti sastavljen u pisanoj formi i overen od obe strana pred javnim beležnikom kako bi bio pravno valjan. Svaki partner bi trebalo da ima advokata kako bi im pregledao ugovor pre potpisivanja i da se uveri da razume sve uslove i posledice.

Bračni ugovor ne sme da sadrži odredbe koje su protiv javnog poretka ili morala. Odredbe o, na primer, vaspitanju dece i ličnim neimovinskim pravima i obavezama ne mogu biti predmet bračnog ugovora.

BONUS VIDEO:

(Net.hr)