Монах Арсеније често изненађује јавност својим неконвенционалним ставовима. У једном од својих говора, говорио је о породичном проклетству и открио невероватне ствари.

Фото: Јутјуб принтскрин/HelmCast

 

Истакао је да је смирење кључни идеал, нагласивши да онај ко је смирен носи Христа у себи.

Нагласио је да Христос није донео идеал великих подвига, већ смирење и спознају о властитим слабостима. Монах је истакао да Луциферова мера подразумева увек бити бољи од других, док је Христов идеал у смирењу и прихватању властитих ограничења.

Улога друштвених мрежа и Луциферова превара

Монах Арсеније је скренуо пажњу на улогу друштвених мрежа у стварању лажних слика о себи. Истакао је да сви ми играмо одређене улоге на друштвеним мрежама, приказујући свој најбољи, идеализовани живот. Међутим, истина се често крије иза тих слика, а Луцифер користи ту жељу за приказивањем савршенства како би нас преварио.

Монах Арсеније је истакао да је једно од чуда Србије то што има веронауку. Изразио је наду да ће љубав међу људима бити обновљена и нагласио да је љубав у срцу кључна за разумевање и прихватање других људи. Такође је истакао да носимо последице првородног греха, али да се кроз смирење и труд можемо ослободити тих терета.

Породично проклетство и демонска сила

Монах Арсеније је говорио о породичном проклетству и демонској сили која може да утиче на потомство. Истакао је да демонска сила тиранише потомство те породице, те да деца која се роде под тим утицајем могу бити незгодна и непослушна. Монах је нагласио да Луцифер приступа рањивијој деци како би их одвео на своју страну, те да такви људи често постају жртве и бивају вођени на пут који их удаљава од великих дела која би могли да учине за човечанство.

– Кад човек стекне љубав у срцу, он онда воли све људе – то је велики подвиг који се стиче кроз смирење. Кроз велики труд и то је тај идеал. Ми носимо последице од првородног греха. Не, нисмо криви због тога, али носимо последице. Тај неко ко се родио са породичним проклетством од прабабе, прадеде, чукундеде који је направио неко зло, истина је да се од те породице склонио Бог. Онда наступа та демонска сила која тиранише потомство. Почињу да се рађају деца која су незгодна, намћораста, непослушна – рекао је за крај.