Пао је договор између синдиката, послодаваца и Владе на данашњој седници Социјално-економског савета (СЕС), па ће минимална зарада бити повећана на 53.592 динара.

- Након доста припремних састанака, колегијума и много рада, повећање је 13,7 посто односно да буде 308 динара по часу, месечно 53.592 динара - рекао је Милош Вучевић.

Саопштавајући нови износ минималца премијер Вучевић је рекао да је ово први пут после шест година да се одлука донесе кроз дијалог на СЕС-у а не да је Влада Србије доноси једнострано.

- Зарада први пут покрива минималну потрошачку корпу -, истакао је он.

Седница Социјално-економског савета (СЕС) одржана је данас а очекивало се да ће одлука о висини минималца бити донета. Поред ове одлуке данас ће бити представљени производи који ће имати специјалне цене.

Седници, која у Палати Србија која је почела у девет сати, присуствовао је и први потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић, представници Уније послодаваца Србије и представници синдиката.

Министар финансија Синиша Мали раније је изразио очекивање да ће данас бити донета коначна одлука о износу минималне зараде за 2025. годину.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у понедељак да је његова молба влади да повећање најниже зараде буде скоро 14 одсто, како би први пут минимална зарада покрила минималну потрошачку корпу.

Синдикати предложили две варијанте

Прва, да минималац у 2025. години износи 60 одсто просечне потрошачке корпе, што значи да би минимална зарада у 2025. години износила 61.858 динара, а минимална цена рада 355,5 динара и у односу на цену рада за 2024. годину већа за 31,2 одсто

Друга да према пројекцији цена рада у наредне три године расте по истој стопи као што је расла у 2024. години (17,83 одсто, она у 2025. години треба да износи 319 динара.

Производи са специјалним ценама

Данас ће бити представљени производи са специјалним ценама. Председник Србије Александар Вучић недавно је изјавио да ће ово много значити најсиромашнијим људима у Србији.

- Показујемо бригу о њима, али истовремено значајно повећавамо просек плата, али мање од онога како би се неки радовали, а ја се не радујем, зато што видим да имамо мање сиромашних и мање оних који ту плату примају. То је између 99.000 и 115.000 људи. Некада је то било и 500.000 и 600.000 људи који су примали минималац. Данас је тај број ипак много, много мањи", закључио је председник Србије.

БОНУС ВИДЕО: