Живот у мултиетничким срединама, као што је Балкан, може бити порилично сложен. Суживот са припадницима других вероисповести намеће многа питања, а једно од таквих јесте - да ли муслиман може да крсти дете православца и буде му кум?

Фото: Профимедиа

 

 

Др Елведин Перезић, доктор наука на Факултету за исламске студије, често добија питања у вези са темама које се тичу односа муслимана и православаца на нашим просторима. С обзиром на то да људи, који су окренути заједништву и слози, не желе да постављају границе у пријатељству или љубави са припадницима друге вероисповести, када дође до одређних верских церемонија и ритуала, не знају како би требало поступити - у складу са својом религијом.

Како др Перезић често путем друштвених мрежа комуницира са пратиоцима који желе да уче о религији, а питање које је недавно добио и које је подробно објаснио тиче се кумства између припадника исламске и православне вере, прецизније - крштења детета.

 

@islamski_kanal Da li je muslimanu dozvoljeno biti kum na krštenju djeteta od prijatelja pravoslavca? - dr. Elvedin Pezić ✍🏻 #elvedinpezic #sandzak #islam #bosna ♬ original sound - Poziv-u-Džennet

 

"Да ли је исправно да ја, муслиман, будем кум другу православцу?"

"Ја сам муслиман и имам доброг друга православца. Он хоће да крсти своје дете у цркви и да ја будем тај који ће да крсти дете и да будем кум. Да ли је то исправно?", гласило је питање упућено др Перезићу, који се потрудио да објасни што детаљније зашто одговор, нажалост, мора да буде - не.

"Хришћанство је комплетно засновано на тројству, а тројство је тотално у колизији са монотеизмом ислама. Алах је један", започео је излагање др Елведин Перезић.

У наставку се сконцентрисао на суштину питања, а то је крштење.

"Учествовање у ритуалима друге вере је забрањено"

"Да човек оде и учествује у било каквој верској церемонији, а поготово крштењу детета - погрешно је. И питање је да ли на тај начин човек остаје више у вери?", додаје.

На крају је објаснио како сви припадници исламске вероисповести треба да поступе у сличним ситуацијама.

"Треба рећи: 'Ти ниси муслиман, ја јесам, мени моја вера забрањује било какво учешће у вашим верским ритуалима. Ми можемо заједно да одемо на кафу или у шетњу, али учешће у верским ритуалима је забрањено'. Учествовање у риталу је тотално забрањено", закључио је доктор наука са Факултета за исламске студије.

(Блиц Жена)

БОНУС ВИДЕО: