У објави на блогу, под насловом “Зашто ме продајеш, мама”, жестоко је критиковала праксу излагања малолетне деце у јавности, посебно када то раде познате особе.

Као пример је навела хрватску певачицу Мају Шупут, која је недавно објавила снимак свог сина Блоома како свира бубњеве на њеном концерту.

Фото: АТА имагес

 

 

Рудан је ово понашање успоредила с начином на који појединци искоришћавају своју децу за прошење, изражавајући незадовољство због тога што неки родитељи користе децу за сопствену промоцију.

- Сви смо ми видели на улици мусаво дете старо пет или шест година како према нама пружа малу смеђу руку и тражи од нас лову. Згађени и ужаснути, увек бисмо се запитали шта раде центри за социјални рад и зашто мале робове не помере с улице. Тој је деци одузето право на детињство, право на достојанство, бешћутни родитељи на невиним створењима зарађују за живот - сурово је написала Рудан.

- Та сирочад су готово увек ‘роми’, дакле мање вредна људска бића, ако су уопше људска у перцепцији већине, па за њих никога није брига. Повремено градски оци већих градова направе рацију, посебно у центрима, па макну "смеће" с улице - у свом стилу је написала Рудан.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by majasuput (@majasuput)

 

- Какви нас осећаји обузимају кад дете које још није навршило четири године на позорницу шутне највећа хрватска "звезда" Маја Шупут па онда то дете о коме свако од нас све зна на мамином концерту удара у бубњеве док публика одушевљено свршава - изравно се осврнула на Мају Шупут.

- За разлику од прљаве четверогодишње циганчице која у драпама проси пред вратима робне куће мали…, име му ионако знате, ја га из поштовања према сирочету ипак нећу споменути, наступа одевен у дизајнерске крпице и поспан, ноћи о поноћи, помаже мами и тати да зараде евро више - наставила је списатељица па упитала која је разлика ромског сирочета и сина Маје Шупут.

- Која је разлика између сиротог ромског детета и малог манекена? Нема је. И једно и друго дете, уместо да ужива у детињству, зарађује лову за неодговорне родитеље. Да је ово правна држава, заштитница дечјих права одузела би гламурозним родитељима њиховог потомка и дала га у добре руке - закључила је Рудан па признала како годинама прати ту причу.

Фото: АТА имагес

 

 

- Већ годинама пратим ову тужну и одвратну причу и питам се кад ће коначно деца наших забављача и забављачица престати да буду робље у грабежљивим канџама својих родитеља који уз помоћ њих продају све што могу продати - наводи Рудан.

- Зашто је трговање децом, кад су "звезде" у питању, потпуно прихватљиво, а трговање малим "ромима" еколошки и естетски проблем? Није ли, кад говоримо о трговини децом, потпуно свеједно да ли родитељи продају мусаву деришчад боје чоколаде или бели, намирисани комад четверогодишњег меса - пита се Рудан.

(Телеграф)

БОНУС ВИДЕО: