U objavi na blogu, pod naslovom “Zašto me prodaješ, mama”, žestoko je kritikovala praksu izlaganja maloletne dece u javnosti, posebno kada to rade poznate osobe.

Kao primer je navela hrvatsku pevačicu Maju Šuput, koja je nedavno objavila snimak svog sina Blooma kako svira bubnjeve na njenom koncertu.

Foto: ATA images

 

 

Rudan je ovo ponašanje usporedila s načinom na koji pojedinci iskorišćavaju svoju decu za prošenje, izražavajući nezadovoljstvo zbog toga što neki roditelji koriste decu za sopstvenu promociju.

- Svi smo mi videli na ulici musavo dete staro pet ili šest godina kako prema nama pruža malu smeđu ruku i traži od nas lovu. Zgađeni i užasnuti, uvek bismo se zapitali šta rade centri za socijalni rad i zašto male robove ne pomere s ulice. Toj je deci oduzeto pravo na detinjstvo, pravo na dostojanstvo, bešćutni roditelji na nevinim stvorenjima zarađuju za život - surovo je napisala Rudan.

- Ta siročad su gotovo uvek ‘romi’, dakle manje vredna ljudska bića, ako su uopše ljudska u percepciji većine, pa za njih nikoga nije briga. Povremeno gradski oci većih gradova naprave raciju, posebno u centrima, pa maknu "smeće" s ulice - u svom stilu je napisala Rudan.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by majasuput (@majasuput)

 

- Kakvi nas osećaji obuzimaju kad dete koje još nije navršilo četiri godine na pozornicu šutne najveća hrvatska "zvezda" Maja Šuput pa onda to dete o kome svako od nas sve zna na maminom koncertu udara u bubnjeve dok publika oduševljeno svršava - izravno se osvrnula na Maju Šuput.

- Za razliku od prljave četverogodišnje cigančice koja u drapama prosi pred vratima robne kuće mali…, ime mu ionako znate, ja ga iz poštovanja prema siročetu ipak neću spomenuti, nastupa odeven u dizajnerske krpice i pospan, noći o ponoći, pomaže mami i tati da zarade evro više - nastavila je spisateljica pa upitala koja je razlika romskog siročeta i sina Maje Šuput.

- Koja je razlika između sirotog romskog deteta i malog manekena? Nema je. I jedno i drugo dete, umesto da uživa u detinjstvu, zarađuje lovu za neodgovorne roditelje. Da je ovo pravna država, zaštitnica dečjih prava oduzela bi glamuroznim roditeljima njihovog potomka i dala ga u dobre ruke - zaključila je Rudan pa priznala kako godinama prati tu priču.

Foto: ATA images

 

 

- Već godinama pratim ovu tužnu i odvratnu priču i pitam se kad će konačno deca naših zabavljača i zabavljačica prestati da budu roblje u grabežljivim kandžama svojih roditelja koji uz pomoć njih prodaju sve što mogu prodati - navodi Rudan.

- Zašto je trgovanje decom, kad su "zvezde" u pitanju, potpuno prihvatljivo, a trgovanje malim "romima" ekološki i estetski problem? Nije li, kad govorimo o trgovini decom, potpuno svejedno da li roditelji prodaju musavu deriščad boje čokolade ili beli, namirisani komad četverogodišnjeg mesa - pita se Rudan.

(Telegraf)

BONUS VIDEO: