С топлијим данима многе ухвати носталгија за седамдесетим и осамдесетим годинама прошлог века када су плаже изгледале потпуно другачије него данас.

Друштвене мреже преплаве црно-беле фотографије људи који се сунчају и купају на препуним плажама, преноси.

Али, јесте ли приметили да су на тим фотографијама сви мршави? Да ли је могуће да су тада сви били витке грађе или је реч о нечем другом?

Писац и колумниста Џорџ Монбиот спровео је истраживање како би дошао до одговора. Иако ће ово многе изненадити, он је открио да су 70-их људи јели више него данас и да су послови данас тежи него што су били тада. Иако је уврежено другачије мишљење, откривено је да се деца 70-их и данашња једнако крећу.

Али, постоји битна разлика: открио је да људи данас једу више шећера којег има у многим производима. Дакле, у прошлости су људи јели више, али другачије. Данас по особи купујемо упола мање свежег млека, али пет пута више јогурта, три пута више сладоледа и чак 39 пута више млечних посластица, показало је његово истраживање.

Купујемо упола мање јаја него 1976. године, али за трећину више житарица за доручак и двоструко више грицкалица; пола укупног кромпира, али три пута више чипса. Док је директна куповина шећера нагло опала, шећер који конзумирамо у пићима и кондиторским производима је скочио.

(vecernji.hr)

БОНУС ВИДЕО: