Како је навела, умирање није никакав баук и филмови стварају погрешну перцепцију свега. Из њеног искуства рада са људима на интензивној нези, објаснила је процес умирања у четири фазе.

Разлог је како би људима олакшала губитак неког вољеног. Већина ствари које се догађају у том тренутку су нормалне, тврди Џули. Такође, на основу њеног искуства умирање је процес који се протеже у шест месеци.

"Успоравање"

У првој фази, коју описује као “успоравање”, симптоми који се доживљавају су уопштени.

Фото: Профимедиа

 

- Рецимо, особа је генерално уморнија, летаргичнија, неће толико јести и пити, а вероватно ће бити мање друштвена - казала је.

Губитак снаге

Џули наводи да друга фаза почиње око три месеца пре краја и укључује видљивије знаке слабости.

- Што се више приближавају смрти, људи постају слабији. Тешко им је да изађу из куће, вероватно ће мало јести и пити током дана, а више спавати - објашњава.

Фаза транзиције

Трећу фазу је описала као “транзицију”, када људи могу да доживе халуцинације, а најчешће се дешава око месец дана пре смрти, а период може бити и много краћи.

- Полако почињу да виђају преминуле рођаке, вољене особе, па чак и мртве кућне љубимце - тврди медицинска сестра.

Она додаје да пацијент може да разговара с породицом, а затим да каже да “у ћошку види преминулог оца који му се смеши”. И да је то потпуно уобичајено, те да нема места за страх.

Последња фаза

Ово је, по њеним речима, најстрашније време у читавом процесу, како за особу која умире, тако и за њену породицу.

- Људи нису навикли да гледају такве ствари и не схватају шта се дешава. Пацијент ће вероватно бити без свести, неће јести данима. Може се јавити и инконтиненција, па морају да га пресвлаче - казала је.

Особе које се ближе свом крају живота највероватније ће имати промене са дисањем. које постаје краће.

- Ту си и метаболичке промене, попут разлике у боји коже, температури тела или чудним звуцима које производи скупљање пљувачке у задњем делу грла - закључила је Џули.

БОНУС ВИДЕО: