Даисуке Хори је 40-годишњи предузетник и бодибилдер из Јапана који је подигао јапанску радохоличарску културу на виши ниво. Јапанска телевизијска екипа пратила је Хорија три дана како би разумела његову дневну рутину. За то време, Хори је показао како то изгледа када се пробуди енергичан, са тако мало сна.

Према Хоријевим речима, он је тренирао свој мозак и тело да нормално функционишу уз минимално сна и никада се не осећа уморно. То што не троши време на спавање му је заузврат омогућило да сваки дан има више активних сати.

- Све док се бавите спортом или пијете кафу сат времена пре јела, можете спречити поспаност. Људи којима је потребан трајни фокус у свом послу имају више користи од висококвалитетног сна него дугог сна - рекао је он.

Осврћући се на ватрогасце и лекаре, он је истакао да су ови појединци, упркос кратким периодима одмора, веома ефикасни. Британски "Сан" је објавио да је Даисуке Хори сматрао да 16 сати током дана није довољно времена да уради све ствари које жели. Тако је почео да истражује и практикује краће спавање.

Као и многи други гуруи који проповедају неконвенционалне стилове живота, Хори држи часове за оне који су заинтересовани да усвоје сличан начин живота. Он је 2016. основао је Јапанско удружење за обуку практиковања кратког сна. Његово удружење каже да се не слаже са конвенционалним веровањем да је људима потребан дуги период сна. Уместо тога, он жели да подстакне све оне који постају енергичнији тако што мање спавају да почну да практикују ову радикалну методу.

Према речима Даисукеа Хорија, он је научио више од 2100 ученика да постану "кратки спавачи". У чланку за "South Morning China Post", жена која је следила учење Даисукеа Хорија тврди да је успела да смањи свој сан на само 90 минута дневно током четири године. Упркос томе, успела је да одржи кожу и ментално здравље у добром стању.

Фото: Shutterstock

 

Међутим, његов метод је наишао на различите реакције на интернету.

Неки кажу да је прави мајстор управљања временом и надају се да ће научити од њега. Други су, међутим, имали мање него позитивне ствари да кажу. На "Јутјуб" видеу који говори о господину Хорију, многи коментатори су оставили оштре критике на његов рачун.

Један од корисника критиковао је појављивање господина Хорија на телевизији "Абема", рекавши да је био агресиван у форсирању своје тачке гледишта и негирао сва мишљења која нису у складу са његовим.

Штавише, коментатор је додао да је то само учврстило његово веровање у важност сна, јер му је ниска толеранција Даисукеа Хорија на туђе ставове само потврдила да је реч о некоме коме је било потребно више сна.

Према студији коју је објавила Национална медицинска библиотека САД, губитак сна је повезан са разним негативним здравственим последицама као што су повећан ризик од хипертензије, дијабетеса, гојазности, депресије, срчаног удара и можданог удара.

БОНУС ВИДЕО: