Долина смрти или енглески "Death valley" простире се на 7.800 квадратних километара у северном делу пустиње Мохаве у Калифорнији. Дугачка је 225 километара, а широка од 8 до 24 километра.

То је и најсушније место у Сједињеним Америчким Државама – тамо годишње падне у просеку само 40 милиметара падавина, преноси Пункуфер.хр.

 

 

Долина смрти је добила име 1849. године у време златне грознице, односно након што је група истраживача у потрази за овим племенитим металом несрећно завршила због високих температура, недостатка воде и хране.

Највиша измерена температура у историји

Највиша температура у историји измерена је у Долини смрти, или бар тако тврди чувена Гинисова књига рекорда. Светски рекорд забележен је 10. јула 1913. године у Фурнас Крику и износио је 56,7 степени Целзијуса.

Фурнас Крик се сматра најтоплијим местом на Земљи са просечном летњом температуром од 46 степени Целзијуса. Температура земљишта је још виша - мерење извршено 15. јула 1972. показало је да је чак 93 степена Целзијуса.

Упркос немилосрдним животним условима, људи су насељавали Долину смрти још пре 9.000 година. Последњих миленијум је био дом племена Тимбиша Шошони или Панаминте.

 

 

У њему живи више од хиљаду биљака, 300 врста птица, педесетак сисара попут америчког муфлона и пуме и тридесетак врста гмизаваца.

Такође треба напоменути да је ово подручје великих контраста. Иако доминирају подручја сасушене земље, наслага соли и пустињских дина, наћи ћете и 600 извора и језера.

Али када је реч о површинској температури, две тачке су победиле у Долини смрти у топлоти. Нова анализа сателитских података високе резолуције открива пустињу Лут у Ирану и пустињу Сонора дуж мексичко-америчке границе је недавно достигла невероватних 80,8 степени Целзијуса.

БОНУС ВИДЕО