Данас празнујемо Светог свештеномученика Евтихија и Свету мученици Сиру.

Свети Евтихије је био апостол који је искоренио идолопоклонство. Исто тако сусревши светог апостола Павла, свети Евтихије следова њему као звезда сунцу и много се потруди с њим, проповедајући Еванђеље и јуначки подносећи све невоље.

Њихов пример може да послужи нашем народу као звезда водиља да се уједини и потврђује чувено изреку "само слога Србина спасава". Евтихије се сматра учеником и светог евангелиста Јована Богослова и светог апостола Павла.

Фото: спц.рс

 

Свети Евтихије је назван апостолом од мањих, иако се не налази у броју седамдесеторице апостола. А почаствован је називом апостола зато што се са најстаријим апостолима трудио у проповедању Еванђеља Христова, и што је од њих био посвећен за епископа ради служења речи и приношења бескрвне жртве, и што је прошао многе земље проповедајући Христа не само са њима него и сам.

Евтихије никада није путовао сам, поред њега је увек био анђео Божији који је говорио шта ће се догодити. Светитељ је храбро зарад Господа сбога храбро поднео мучење.

Када му је тело било стругано зумбом железном, текла је из њега крв са необично благоуханим миром. Бацан је у огањ и пред зверове, да би био посечен мачем у Севастопољу.

Молитва

"Био си наследник Апостола престолом и заједничар духом, богонадахнуто дело си нашао у виђењу духовног узрастања: "Због тога си уздизао реч истине и ради вере си до крви пострадао, свештеномучениче Евтихије: Моли Христа Бога да спасе душе наше".

БОНУС ВИДЕО: