Danas praznujemo Svetog sveštenomučenika Evtihija i Svetu mučenici Siru.

Sveti Evtihije je bio apostol koji je iskorenio idolopoklonstvo. Isto tako susrevši svetog apostola Pavla, sveti Evtihije sledova njemu kao zvezda suncu i mnogo se potrudi s njim, propovedajući Evanđelje i junački podnoseći sve nevolje.

NJihov primer može da posluži našem narodu kao zvezda vodilja da se ujedini i potvrđuje čuveno izreku "samo sloga Srbina spasava". Evtihije se smatra učenikom i svetog evangelista Jovana Bogoslova i svetog apostola Pavla.

Foto: spc.rs

 

Sveti Evtihije je nazvan apostolom od manjih, iako se ne nalazi u broju sedamdesetorice apostola. A počastvovan je nazivom apostola zato što se sa najstarijim apostolima trudio u propovedanju Evanđelja Hristova, i što je od njih bio posvećen za episkopa radi služenja reči i prinošenja beskrvne žrtve, i što je prošao mnoge zemlje propovedajući Hrista ne samo sa njima nego i sam.

Evtihije nikada nije putovao sam, pored njega je uvek bio anđeo Božiji koji je govorio šta će se dogoditi. Svetitelj je hrabro zarad Gospoda sboga hrabro podneo mučenje.

Kada mu je telo bilo strugano zumbom železnom, tekla je iz njega krv sa neobično blagouhanim mirom. Bacan je u oganj i pred zverove, da bi bio posečen mačem u Sevastopolju.

Molitva

"Bio si naslednik Apostola prestolom i zajedničar duhom, bogonadahnuto delo si našao u viđenju duhovnog uzrastanja: "Zbog toga si uzdizao reč istine i radi vere si do krvi postradao, sveštenomučeniče Evtihije: Moli Hrista Boga da spase duše naše".

BONUS VIDEO: