- Она није само (моја) колегиница, она је моја хришћанска сестра - рекао је Орбан новинарима на маргинама економског форума ТЕХА у Чернобију, на северу Италије, пренео је Ројтерс.

Дељење културних корена раније "није играло велику улогу у европској политици, али сада се приближавамо новој ери", додао је мађарски премијер.

Мелони и Орбан слажу се око низа питања, укључујући потребу за оштријом имиграционом политиком и одбрану традиционалних породичних вредности од онога што називају ЛГБТ лобијем, навела је агенција.

Фото: Профимедиа

 

Орбан је у Чернобију изјавио и да је састанак између председника Русије Владимира Путина и председника Украјине Володимира Зеленског свакако могућ и неопходан, пренела је Анса.

Он је, међутим, напоменуо да "и из Кијева и из Москве нема воље да се постигне мир, јер су и једни и други уверени да ће време играти у њихову корист".

- Мислим да је мировна мисија неопходна - поново је подвукао он, подсећајући и на своја недавна путовања у Москву и Пекинг које није одобрила ЕУ, истичући да "постоји потреба за дијалогом са Украјином, али и са Русијом".

Фото: Танјуг/АП

 

Према његовим речима, ако се буде чекало да мировни план буде прихватљив за обе стране, мира никада неће бити, јер први корак није мир, већ прекид ватре. - У Европи постоји огромна литература о томе како постићи мир и ова богата литература се тиче дијалога, који ако се не догоди у одговарајућем тренутку, ескалација расте и све постаје теже - истакао је Орбан.

Он је навео да постоји и прекид ватре, о чему постоји неспоразум у ​​западном јавном мњењу, према којем прво треба да се направи мировни план, затим отворе преговори и онда примени прекид ватре.

- Али то није случај, јер гледајући најновија искуства и моје лично искуство, моја поента је прво прекид ватре, затим дијалог и на крају мировни план - подвукао је Орбан.

БОНУС ВИДЕО: