Гриди је еутаназиран због проблема у вези са старошћу с обзиром на то да просечни животни век афричких пингвина износи 18 година, пренео је Гардијан.

Он је са својом женком стигао у зоолошки врт 1992. године и имали су 230 потомака у пет генерација.

Партнерство овог двојца издржало је пет америчких председавања, пандемију Ковид-19, као и безброј других значајних догађаја како на домаћем тако и на међународном плану.

- Били су тако добар пар. Чврст и поуздан. А Гриди (похлепан) стекао је надимак демонстрирањем агресије када је скупљао рибу, као и материјал за гнежђење од својих колега пингвина. Био је неухватљив - објаснила је кустоскиња и вођа програма за птице Зоо врта, Џен Котијан.

Његова партнерка је овим постала најстарији живи пингвин у овом зоолошком врту, након смрти свог партнера Гридија.

- Ако покаже интересовање, зоо врт ће је упарити са једним мужјаком у колонији. Али је тешко изгубити животињу која је тако добродошла у нашем зоолошком врту већ три деценије. Ипак, сви смо поносни на његов допринос - додала је Котијан, преноси Гардијан.

Зоолошки врт у Балтимору у Мериленду саопштио је да је дом највеће колоније афричких пингвина у Северној Америци који потичу са обала Намибије и Јужне Африке и да је успешно одгајио више од 1.000 младунаца те врсте.

Афрички пингвини су заштићена врста.

БОНУС ВИДЕО: