Пентагон је данас известио да је примећена руска војна активност у областима где пролазе кључне подморске кабловске руте.

Преко ових линија се преноси до 99 одсто интерконтиненталног интернет саобраћаја, а САД страхују да би Руска Федерација могла да оштети ове комуникационе линије.

Америчко министарство одбране је осумњичило Москву да ће вероватно извршити саботажну операцију како би онеспособила критичну компоненту глобалне комуникационе инфраструктуре.

Фото: Профимедиа

 

 

Центар за стратешке и међународне студије (ЦСИС) позива савезнике САД широм света да појачају сарадњу у заштити виталних подморских каблова.

Организација наглашава да је у последње време значајно повећана активност руских војних извиђачких бродова и подморница у областима где се налазе аутопутеви. ЦСИС сматра да је у том контексту неопходно развити додатне системе заштите и разрадити координацију акција у случају могућег напада.

Треба напоменути да, према подацима специјализованих аналитичких агенција, дужина подводних каблова за интернет пренос прелази милион километара. Ове кабловске руте носе до 99 одсто укупног саобраћаја. Заправо, ове линије су критична компонента глобалне економије, јер свакодневно обрађују трансакције од најмање 10 трилиона долара.

Фото: Профимедиа

 

 

Ове претпоставке које долазе из центра моћи САД свакако нису прве до сада. Прошлогодишњи извештај холандске обавештајне службе оптужио је Русију за мапирање потенцијалних циљева у Северном мору с обзиром на то ко је саботирао гасоводе Северни ток.

Ројтерс је пренео да се у тадашњем извештају холандске војне обавештајне агенције МИВД тврди да је Русија последњих месеци покушала да прикупи обавештајне податке како би саботирала критичну инфраструктуру у холандском делу Северног мора.

У заједничком прошлогодишњем извештају холандских обавештајних служби АИВД и МИВД упозорава се да би „витална поморска инфраструктура“ могла бити подложна оштећењу и да Русија предузима „активности које указују на шпијунажу и дела како би се припремили за ремећење и саботажу“.

Фото: Профимедиа

 

 

Поред наглашавања рањивости подморских интернет каблова, истраживање су такође упозоравала да је могућа и физичка претња према другим кључним секторима, као што су вода и енергија, све док се такве операције могу тајно изводити.

Подсетимо, чувени истраживачки новинар Симор Херш, добитник Пулицерове награде, објавио је први на свету чланак у коме тврди да је дизање у ваздух подводних гасовода Северни ток у Балтичком мору била тајна операција коју је наредио амерички председник Џо Бајден, а спровела ЦИА. Амерички новинар Херш је додао и да специјалну операцију руске војске у Украјини не сматра неоснованом.

(Орузјеонлине)

БОНУС ВИДЕО: