Pentagon je danas izvestio da je primećena ruska vojna aktivnost u oblastima gde prolaze ključne podmorske kablovske rute.

Preko ovih linija se prenosi do 99 odsto interkontinentalnog internet saobraćaja, a SAD strahuju da bi Ruska Federacija mogla da ošteti ove komunikacione linije.

Američko ministarstvo odbrane je osumnjičilo Moskvu da će verovatno izvršiti sabotažnu operaciju kako bi onesposobila kritičnu komponentu globalne komunikacione infrastrukture.

Foto: Profimedia

 

 

Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS) poziva saveznike SAD širom sveta da pojačaju saradnju u zaštiti vitalnih podmorskih kablova.

Organizacija naglašava da je u poslednje vreme značajno povećana aktivnost ruskih vojnih izviđačkih brodova i podmornica u oblastima gde se nalaze autoputevi. CSIS smatra da je u tom kontekstu neophodno razviti dodatne sisteme zaštite i razraditi koordinaciju akcija u slučaju mogućeg napada.

Treba napomenuti da, prema podacima specijalizovanih analitičkih agencija, dužina podvodnih kablova za internet prenos prelazi milion kilometara. Ove kablovske rute nose do 99 odsto ukupnog saobraćaja. Zapravo, ove linije su kritična komponenta globalne ekonomije, jer svakodnevno obrađuju transakcije od najmanje 10 triliona dolara.

Foto: Profimedia

 

 

Ove pretpostavke koje dolaze iz centra moći SAD svakako nisu prve do sada. Prošlogodišnji izveštaj holandske obaveštajne službe optužio je Rusiju za mapiranje potencijalnih ciljeva u Severnom moru s obzirom na to ko je sabotirao gasovode Severni tok.

Rojters je preneo da se u tadašnjem izveštaju holandske vojne obaveštajne agencije MIVD tvrdi da je Rusija poslednjih meseci pokušala da prikupi obaveštajne podatke kako bi sabotirala kritičnu infrastrukturu u holandskom delu Severnog mora.

U zajedničkom prošlogodišnjem izveštaju holandskih obaveštajnih službi AIVD i MIVD upozorava se da bi „vitalna pomorska infrastruktura“ mogla biti podložna oštećenju i da Rusija preduzima „aktivnosti koje ukazuju na špijunažu i dela kako bi se pripremili za remećenje i sabotažu“.

Foto: Profimedia

 

 

Pored naglašavanja ranjivosti podmorskih internet kablova, istraživanje su takođe upozoravala da je moguća i fizička pretnja prema drugim ključnim sektorima, kao što su voda i energija, sve dok se takve operacije mogu tajno izvoditi.

Podsetimo, čuveni istraživački novinar Simor Herš, dobitnik Pulicerove nagrade, objavio je prvi na svetu članak u kome tvrdi da je dizanje u vazduh podvodnih gasovoda Severni tok u Baltičkom moru bila tajna operacija koju je naredio američki predsednik DŽo Bajden, a sprovela CIA. Američki novinar Herš je dodao i da specijalnu operaciju ruske vojske u Ukrajini ne smatra neosnovanom.

(Oruzjeonline)

BONUS VIDEO: