Kvaže sveznajuća Vikipedija, a i Ginisova knjiga rekorda je tu da posvedoči, najviši čovek u istoriji bejaše Amerikanac Robert Peršing Vodlou (1918-1940), od milja zvan "DŽin iz Ilinoisa". Od zemlje do Robertovog temena izmereno je rekordnih i naizgled neverovatnih 272 centimetara. Toliko je bio visok kada je preminuo u 22. godini života, kada je imao i 199 kilograma.

Međutim, na "drugoj strani sveta", u Ruskoj imperiji, našom planetom je hodio još jedan titan koga su kao čudo sveta vodili po istom tom svetu i prikazivali ga narodu kao da je deo cirkusa. Zvao se Fjodor Andrejevič Mahnov, a tačna visina "Ruskog diva", kako su ga zvali, iz sela Kostjuki blizu Vitepska na severu Belorusije, nije utvrđena. Da je istina to što su predstavljajući ga na turnejama govorili njegovi, da ih tako nazovemo, menadžeri, Fjodor bi zapravo bio najviše ljudsko biće u istoriji.

U toj predstavi su mu pomagale ogroman kozački kaput i kapa i duboke čizme koje su utisak o njegovoj veličini dodatno pojačavale.

Foto: Vikipedija/javno vlasništvo

 

 

Međutim, prava istina je bila drugačija, iako je i uz to "sitno" laganje zarad reklame i prodavanja ulaznica, Mahnov bio - ogroman. Na jednoj od turneja po Sjedinjenim Američkim Državama, gde je upoznao i samog predsednika SAD Ruzvelta, promotori su govorili da je Fjodor visok neverovatnih 282 santimetara. Na sve to su dodavali da su mu stopala bila duga 51 santimetar, a šaka 32, kao i da je za doručak je 20 jaja, osam bageta sa puterom i dve litre čaja, za ručak - 2,5 kg mesa, jedan kilogram krompira uz tri litre piva, a za večeru - činiju voća, 2,5 kg mesa, tri vekne hleba.

Na njegovom grobu i danas stoje netačne informacije o visini, iako su tu bili daleko realniji u predstavljanju:

"Rođen je 6. juna 1878, umro 28. avgusta 1912 - najviši čovek na svetu. NJegova visina bila je 254 centimetra".

Foto: Vikipedija/javno vlasništvo

 

 

Fjodorova supruga Efrosinja je želela da ispravi tu netačnu informaciju, ali su je u tome sprečili početak Prvog svetskog rata , a zatim i Revolucija 1917. godine.

Na osnovu fotografija, pretpostavlja se da Mahnov nije bio viši od 240 centimetara, a uspeo je da poživi 34 leta. Umro je od upale pluća i komplikacija izazvanih prekomernim rastom (akromegalija). Uspeo je Fjodor da iza sebe ostavi čak četvoro naslednika, a interesantno je da nijedno od njegove dece nije bilo više od dva metra.