Кваже свезнајућа Википедија, а и Гинисова књига рекорда је ту да посведочи, највиши човек у историји бејаше Американац Роберт Першинг Водлоу (1918-1940), од миља зван "Џин из Илиноиса". Од земље до Робертовог темена измерено је рекордних и наизглед невероватних 272 центиметара. Толико је био висок када је преминуо у 22. години живота, када је имао и 199 килограма.

Међутим, на "другој страни света", у Руској империји, нашом планетом је ходио још један титан кога су као чудо света водили по истом том свету и приказивали га народу као да је део циркуса. Звао се Фјодор Андрејевич Махнов, а тачна висина "Руског дива", како су га звали, из села Костјуки близу Витепска на северу Белорусије, није утврђена. Да је истина то што су представљајући га на турнејама говорили његови, да их тако назовемо, менаџери, Фјодор би заправо био највише људско биће у историји.

У тој представи су му помагале огроман козачки капут и капа и дубоке чизме које су утисак о његовој величини додатно појачавале.

Фото: Википедија/јавно власништво

 

 

Међутим, права истина је била другачија, иако је и уз то "ситно" лагање зарад рекламе и продавања улазница, Махнов био - огроман. На једној од турнеја по Сједињеним Америчким Државама, где је упознао и самог председника САД Рузвелта, промотори су говорили да је Фјодор висок невероватних 282 сантиметара. На све то су додавали да су му стопала била дуга 51 сантиметар, а шака 32, као и да је за доручак је 20 јаја, осам багета са путером и две литре чаја, за ручак - 2,5 кг меса, један килограм кромпира уз три литре пива, а за вечеру - чинију воћа, 2,5 кг меса, три векне хлеба.

На његовом гробу и данас стоје нетачне информације о висини, иако су ту били далеко реалнији у представљању:

"Рођен је 6. јуна 1878, умро 28. августа 1912 - највиши човек на свету. Његова висина била је 254 центиметра".

Фото: Википедија/јавно власништво

 

 

Фјодорова супруга Ефросиња је желела да исправи ту нетачну информацију, али су је у томе спречили почетак Првог светског рата , а затим и Револуција 1917. године.

На основу фотографија, претпоставља се да Махнов није био виши од 240 центиметара, а успео је да поживи 34 лета. Умро је од упале плућа и компликација изазваних прекомерним растом (акромегалија). Успео је Фјодор да иза себе остави чак четворо наследника, а интересантно је да ниједно од његове деце није било више од два метра.