Викенд иза нас донео је Србији право летње време и температуре и до 34 степена. Почетак ове седмице донеће Србији утицај снажног циклона са централног Медитерана и Јадрана. Средином дана западне, а после подне и остале пределе Србије захватиће киша и пљускови са грмљавином. Понегде се очекују и грмљавинске олује.

Најобилније падавине очекују се током вечери и ноћи, али и у уторак ујутро, док се на југу, југоистоку и истоку обилне падавине очекују у уторак током целог дана. Очекује се да у већини предела падне од 30 до 70 литара кише по квадратном метру, локално и до 100 литара. На многим локацијама за мање од два дана, а понегде и за 24 сата пашће више кише него што у просеку падне током целог септембра. И данас ће преовладавати веома изражена јужна струајња, с обзиром на то да ћемо бити у предњем делу циклона.

Дуваће и појачан југоисточни ветар, у кошавском подручју јак, а на југу Баната и у Подунављу и са олујним ударима. У Србији у уторак облачно и осетно свежије, повремено са кишом и пљусковима са грмљавином. Више падавина очекује се ујутро. Обилније падавине очекују се на југу и на истоку Србије.

Пре подне у северозападним, после подне и увече и у осталим пределима престанак падавина и делимично разведравање. Дуваће умерен до јак северозападни ветар, крајем дана у слабљењу. Јутарња температура од 17 до 19 степени, максимална дневна од 19°Ц у централним, источним и југоисточним пределима Србије до 26°Ц на северу Војводине. Дакле, продор хладног фронта, осим продором свежије ваздушне масе, биће праћен и скретањем ветра на северозападни.

Среда ће донети стабилизацију времена и отопљење, температуре ће бити изнад 25 степени. У четвртак краткотрајно јаче отпопљење, а уз сунчано време, максималне температуре биће и изнад 30 степени. У петак следи ново јаче погоршање времена са кишом и пљусковима са грмљавином. Ово погоршање времена биће пропраћено премештањем веома снажног циклона са северног Јадрана, али и продором хладног фронта са северозапада, па ће за следећи викенд до Србије са подручја Алпа доћи до продора и осетно хладније ваздушне масе.

Ако се тренутне прогнозе остваре, наредног викенда време ће бити кишовито и налик јесењем, уз максималне температуре од 15°Ц на западу до 20°Ц на истоку Србије, у Београду до 17°Ц. Након 15. септембра уследиће постепена, али не и потпуно стабилизација времена и отоплење, а максималне температуре вратиће се на просечне за септембар.

(Ало)

БОНУС ВИДЕО: