Испоставило се да је тиме започео дан, који је како се показало, био најстрашнији у његовом животу - када је почињен терористички напад на Сједињене Државе.

- Бум! Експлозија је просто растргла ваздух. Удар је био толико јак да ми се кафа пролила по поду. Касније смо схватили да је то био први авион који је ударио у Северну кулу, али у то време нисмо имали појма шта се догодило - присећао се Симонијан страшних детаља.

Каже да је густи дим који је долазио из Северне куле и обавио зграду у којој се налазио – нешто није у реду. Из своје канцеларије није могао да види Северну кулу, али је приметио како људи беже из зграде.

- Неколико минута касније – још један забрињавајући сигнал, осетили смо да нешто гори. Био сам толико престрављен, био сам спреман да умрем, јер је ватра усисавала сав кисеоник. Али прво сам морао да чујем глас своје жене, позвао сам је и рекао да се надам да ћу безбедно изаћи, али ако не будем успео – знај да те волим и брини се о деци, рекао сам - казао је саговорник Гласа Америке за 20. годишњицу напада на куле близнакиње.

Фото: Танјуг/АП

 

Наредни след догађаја Симонијан назива чудом. После разговора са супругом, отрчао је до степеништа и стрчао тридесет спратова – до ходника и изашао из зграде.

- Једва да сам се удаљио 100 метара када је други авион ударио у Јужну кулу. Имао сам срећу, велику срећу - описује Симонијан.

Прошло је 24 године од тог трагичног дана, али Симонијан није заборавио шта се догодило. С времена на време долази на Меморијал 11. септембра и чита имена жртава. Да је имао мање среће, његово име би било ту, на спомен плочи.

Фото: Танјуг/АП

 

- Све је то унутра у мени. Све ове године то не излази. Мислим о томе. Прошло је 7000 дана, и сваки дан, 7000 пута, сетим се тога - завршава своју причу један од преживелих терористичких напада у Сједињеним Државама.

Укупно 2.753 људи погинуло је у нападима Ал-Каиде на куле Светског трговинског центра у Њујорку 11. септембра 2001.

БОНУС ВИДЕО:

(Serbiantimes.info)