Севернокорејски медији објавили су фотографије Ким Џонг Уна у посети постројењу у ком се обогаћује уранијум за нуклеарно оружје и тако пружили редак увид у нуклеарни програм те земље.

Он је током посете Институту за нуклеарно оружје и производној бази нуклеарних материјала за оружје позвао да се уложе интензивнији напори у, како је наведено, "експоненцијално" повећање количине нуклеарног оружја.

Из фотографија није јасно да ли је реч о главном севернокорејском нуклеарном комплексу Јонгбјон на северу земље, али је то први пут да Пјонгјанг обелодани постројења за обогаћивање уранијума откако су 2010. показали Јунгбјон гостујућим америчким научницима.

Фото: Профимедиа

 

 

Иако је то вероватно покушај да се изврши притисак на САД и њихове савезнике, слике могу пружити заинтереованима вредан извор информација за процену количине нуклеарних састојака које је Северна Кореја произвела.

Корејска централна новинска агенција (КЦНА) је известила да је Ким обишао контролну собу базе за обогаћивање уранијума и градилиште, јер је у плану да се прошире капацитети за производњу нуклеарног оружја.

Међутим, не наводе када је био у посети и о којој тачно локацији је реч.

 

 

Ким је, додаје агенција, нагласио потребу да се додатно повећа број центрифуга како би се "експоненцијално повећало нуклеарно оружје за самоодбрану".

Ким је рекао да су Северној Кореји потребне вецће способности одбране и превентивног напада јер су "нуклеарне претње против Северне Кореје снага предвођених америчким империјалистима постале отвореније и прешле су црвену линију", наводи КЦНА.

Министарство за уједињење Јужне Кореје саопштило је да оштро осуђује севернокорејско показивање постројења за обогаћивање уранијума и Кимове наводе да ће повећати нуклеарне капацитете своје земље.

Фото: Профимедиа

 

 

У саопштењу министарства се наводи да је рад Пјонгјанга на нуклеарном оружју упркос забранама Уједињених нација "илегалан" и представља озбиљну претњу међународном миру.

Такође се додаје да "Северна Кореја мора да схвати да својим нуклеарним програмом не може ништа да добије".

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: