У индијанском резервату Дак Валеј, где су земља и подземне воде загађени отровима, све више људи умире од рака.

У месту Овахи у Невади породица Марвина Коте окупила се на меморијалном сервису посвећеном његовом животу, полажући цвеће уз изношене каубојске чизме. Кота, цењени члан племена који је тренирао младе у боксерском рингу и проводио време са својим унуцима на тракторима, преминуо је од рака који је прекасно откривен.

Фото: Профимедиа

 

 

У индијанском резервату Дак Валеј, где су земља и подземне воде загађени отровима, многе приче попут његове завршавају трагично. Иако се веровало да је контаминацију узроковала срушена зграда за одржавање у власништву САД, у којој су се складиштили бензин и пестициди где је Кота радио, нова сазнања сугеришу да би америчка влада могла бити још више укључена. Откривени документи из прошлости спомињу злогласну наранџасту агенду, што указује на могуће додатне изворе контаминације земљишта.

Погубно тровање

Овахи је једини град у резервату Дак Валеј, смештен у долини окруженој снегом прекривеним планинама, дубоким канјонима Неваде и равницама Ајдаха. Ова удаљена локација, готово 160 километара удаљена од најближих семафора, домаћин је племену Сошоне-Пејте које генерацијама узгаја стоку и користи традиционалне лековите биљке и обреде.

 

 

У свакодневном животу у Овахију, Канцеларија за индијанске послове играла је кључну улогу. Агенција која је надзирала зграду за одржавање и трговину за наводњавање обавестила је ЕПА-у у фебруару да је пронашла важан документ из 1997. године. У њему је радника БИА признао да је пре више од 20 година прскао хербициде, укључујући оне који чине "Агент Оранге", у каналима за наводњавање. ЕПА је 1979. године забранила једну од тих хемикалија због повезаности с раком. Службеник БИА претходно је рекао ЕПА-и и вођама племена да се веровало како су хербициди коришћени само за контролу корова уз пут, а не у каналима. Сада откривени документ доводи у питање ту тврдњу.

 

 

Тренутне вође племена кажу да нису били информисани о коришћењу хербицида, што их додатно забрињава јер канални систем има много шири домет од пута с две траке. Информација о могућој контаминацији проширила се међу члановима племена, од којих већина живи уз канале, користи воду за пољопривреду и скупља гране врба за израду колевки. Међутим, мало тога знају о стварној ситуацији. Документи, укључујући стотине страница мејлова и меморандума које је прикупила агенција Тхе Ассоциатед Пресс, показују да су савезне агенције обећале истрагу, али детаљи су још недоступни јер је БИА скривала већину информација. БИА је одбила интервју с АП-ом, али је навела да истражује у којој мери су компоненте "Агент Оранге" можда коришћене.

Чланови племена на прегледима

Службеници Канцеларије за индијанске послове (БИА) и Агенције за заштиту околине (ЕПА) посетили су Дак Валеј 7. августа како би разговарали о запошљавању извођача за чишћење контаминације из савезних зграда.

Фото: Профимедиа

 

 

Током представљања откривени су недостаци у анализи података. Чланови племена боје се да би неактивност могла довести до даљих болести и смрти. Док вођа племена, Брајан Мејсон, притиска савезне званичнике за одговоре, чланови племена позвани су на годишње медицинске прегледе, док еколошки тим истражује документа.

(Вечерњи)

БОНУС ВИДЕО: