Камен тежак 3,5 килограма својевремено је пронашла старија жена у кориту потока на југоистоку Румуније, донела га кући и употребила као подупирач за врата.

Испоставило се да је у питању један од највећих нетакнутих комада ћилибара на свету, према извештају Ел Паиса. И вреди око милион евра – око 1,1 милион долара.

Ћилибар је смола дрвета стара милионима година. Временом, високо вискозна супстанца се фосилизира у чврст материјал топле нијансе који је широко познат као драги камен.

У Румунији, комади ћилибара се могу наћи око села Колти у пешчари на обалама реке Бузау, где се копао од 1920-их. Познат као руманит, овај ћилибар је познат и цењен због широког спектра дубоких, црвенкастих нијанси.

Старија жена која је пронашла овај грумен руманита живела је у Колтију, врло скромно, а користила га је као кућни праг, наводи Сциенце алерт.

Након што је жена умрла 1991. године, рођак који је наследио њен дом посумњао је да би овај камен могао да буде више него што се на први поглед чини. Сазнавши шта је у питању, продао је ћилибар румунској држави, која је дала да га процене стручњаци у Историјском музеју у Кракову у Пољској.

Према њима, ћилибар је вероватно стар између 38 и 70 милиона година

-Његово откриће представља велики значај и на научном и на музејском нивоу - рекао је за Ел Паис Данијел Костаче, директор Покрајинског музеја Бузау.

Класификован као национално благо Румуније, грумен је од 2022. у Покрајинском музеју Бузау – округу у којем је и пронађен.

(БизПортал)

БОНУС ВИДЕО: