Емисија "Путем шампиона" у којој је гостовао Новак Ђоковић приковала је гледаоце за мале екране. Најбољи тенисер свих времена је водитељки Драгани Косјерини Пердув открио који је најбољи доручак по његовом укусу.

"Воће или нека каша", рекао је Новак који је више пута истицао да воће једе у првом делу дана.

"Дан почињем са топлом водом и лимуном да бих помогао свом телу у процесу детоксикације. А онда пијем сок од целера на празан стомак. Једем много воћа у првом делу дана. Једем пуно салата. Преферирам исхрану на биљној бази и не волим да једем храну која захтева много енергије за варење. Настављам са лаганом храном као што су кромпир, сладак кромпир, киноја, просо, дивљи пиринач", рекао је Новак у емисији Ин Дептх Wитх Грахам Бенсингер пре неколико година.

Да ли дан треба да започнете воћем?

Стручњаци за исхрану кажу да вас доручак спасава од стреса и смањеног учинка. После јутарње ужине, много лакше можете да контролишете апетит и концентришете се на посао и учење. Ипак, нутриционисти препоручују да једете воће за доручак у комбинацији са јогуртом или кефиром. Такав оброк ће у потпуности задовољити потребу тела за корисним микроелементима и витаминима.

Воће не треба заменити соком. Чињеница је да сок не садржи влакна, која су толико неопходна за нормално варење. Наравно, садрже витамине, али то није довољно за нормалан доручак. Ако желите да доручкујете воће, изаберите:

  • јабуке
  • киви
  • манго
  • грејпфрут

Људи који имају повећану киселост желуца треба да буду опрезни када једу киселе јабуке на празан стомак. Боље је да дате предност слатким сортама. Јабуке снижавају ниво холестерола, подстичу елиминацију токсичних материја и покрећу метаболизам. Нутриционисти саветују да дан започнете са пар кивија, који покрећу метаболички процес у телу. Манго није тако уобичајено и популарно воће на нашој трпези, али садржи скоро све микронутријенте.

Воће је најбоље да једете сат или два пре главног оброка, али постоји воће које не би требало да једете ујутру:

  • Банане и авокадо - веома је калорично, па није погодно за оне који желе да изгубе тежину.
  • Крушке - имају грубу текстуру, тако да могу да поремете цревни процес.
  • Грожђе - садржи доста шећера, па може да падне тешко на празан стомак.

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО: