Вана Бојовић је девојка из Хрватске која путује светом и прича о историју, култури и обичајима свих земаља које посети, а како је открила, недавно је посетила Туркменистан.

Како је истакла, она је у овој држави видела разне занимљивости, али и жену са марамом у устима.

Међутим, то није обична марама, већ је у питању јашмак.

@vannabojovic Bez obzira što sam već posjetila sve ove nabrojane države, prvi put sam ovaj običaj vidjela u turkmenistanskom selu. Osim marame u ustima u javnosti, poneke obitelji ovdje prakticiraju ne komuniciranje žene s ocem muža niti bilo kojim muškarcem koji je u muževoj obitelji stariji od nje. Bez obzira što s tom obitelji živi. #turkmenistan #centralasia #iran #afghanistan #travel #putovanja ♬ emotional sad background(1383128) - MaxRecStudio

- Без обзира на то што сам већ посетила све ове набројане државе, први пут сам овај обичај видела у туркменистанском селу. Осим мараме у устима у јавности, понеке породице овде практикују не комуницирање жене са свекром, нити било којим мушкарцем старијим од ње, који је у мужевљевој породици, без обзира на то што с том породицом живи - написала је Вана у опису видеа.

Јашмак је заступљен и у Турској, Авганистану и Ирану, а захтева да удате жене, док су у јавности, носе мараму у устима као знак послушности и поштовања својих мужева, што подразумева неговорење са другим мушкарцима.

Ванин видео је прегледан више од 468.000 пута и има више од 700 коментара.

"Колико тужно", "И после жене имају права", "Која туга", "Боже, срце ме је заболело", писале су жене претежно.

(Блиц Жена)

БОНУС ВИДЕО: