Наиме, одувек се спекулисало да ли је Лазански пореклом Пољак или Чех, а он је некада давно открио да му је мајка Велинка Српкиња из Високог код Сарајева, а отац Владимир Словенац, официр Југословенске краљевске војске, род инжењерија.

Добио је име по очевом стрицу, који је био најмлађи пилот Југословенске краљевске авијације. Радослав Живковић, деда са мајчине стране, био је један од бораца на Солунском фронту, а његово име може се пронаћи и у монографији "100 јунака Солунског фронта“.

Фото: АТА имагес/А. Ахел

 

 

Лазански је тада рекао да је одувек био фасциниран војском, стратегијама и оружјем, али да, поучен очевим искуством из војске, није желео да студира на Војној академији, него је уписао Правни факултет у Загребу.

Ипак, животни пут га је одвео на сасвим другу страну - новинарску каријеру је започео у омладинском листу „Полет“, у ком је објавио свој први чланак, на тему француске Легије части. 

У Јасеновцу су му убијени деда Михајло Мијо Лазански и његов стриц Мирослав Лазански.

За многе жене је био шмекер, а знате ли како је изгледао његов отац? 

Владимир је био Словенац, инжињерац у војсци Краљевине Југославије. Немачки напад 1941. дочекао је на јужним границама ка Албанији, а када су нацисти заузели Скопље са Енглезима се повлачио у Грчку.

Фото: Википедија

 

 

Био је међу 500 официра који су кренули из Каламте бродом око Пелопонеза када их је потопила мина. Удавило се и погинуло их је 440, од тога три генерала, а Владимира је експлозија, како је Мирослав причао за Спутњик, бацила у воду. На обали су преживеле сачекали Немци и спорвели их у логор.

Остао је у заробљеништву до 1945, а пензионисан је са 43 године као бивши краљев официр, јер новим властима у Југославији није био потребан.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: