Током сусрета изнад Јужног кинеског мора, кинески авион летео је близу аустралијског авиона, испаљујући сигналне ракете, а затим се препречио испред њега и испустио "флеш" у његову путању, а то што је испустио укључује алуминијумске фрагменте који су увучени у мотор П-8.

Више од две године након "опасног" пресретања, кинеска војска емитовала је видеозапис догађаја као део документарца Народне ослободилачке војске, у којем је пилот Ј-16 описао суочавање с "јаким непријатељем, тврдим противником" и изјавио да није био уплашен.

Фото: X принтскрин/@THEEURASIATIMES

 

 

Према пропагандном филму Народне ослободилачке војске, приказаном на кинеској државној телевизији, према аустралијском авиону испаљена је и "светлећа инфрацрвена бомба", иако АБЦ није могао потврдити ову тврдњу.

Аустралијско министарство одбране изјавило је да је упознато с непровереним видеом који наводно приказује инцидент из 2022. године и нагласило да Аустралија већ деценијама спроводи активности надзора мора у тој регији "у складу с међународним правом".

Опис акције кинеског пилота

У видеозапису на кинеском језику, пилот Народне ослободилачке војске говорио је о томе како је пришао "са стране [аустралијског авиона] и мало се нагнуо напред како би ме директно видели". "Поступно се приближавам, присиљавам га да се удаљи од наше границе", рекао је.

- Након што сам то учинио, променио је смер, наставио да кружи и вратио се према нашим територијалним водама - каже. - Суочавајући се с јаким непријатељем, тврдим противником, не смете се бојати – победити непријатеља на небу, сада то боље разумем."

 

 

Пилот Народне ослободилачке војске тада је цитирао војну изреку – "Онај ко је храбрији када се сретну на уској цести, победиће".

Убрзо након инцидента, који се догодио 26. маја 2022. године, аустралијски премијер Ентони Албанезе осудио је поступке кинеске војске и открио да је Аустралија "изразила забринутост кроз одговарајуће канале".

Подаци о праћењу лета које је АБЦ добио 2022. године показали су да је авион РААФ-а укључен у инцидент био П-8 Посеидон А47-008, који је полетео с базе Кларк на Филипинима према међународним водама у Јужном кинеском мору.

Аустралијска војска не жели рећи да ли је видео аутентичан

Аустралијска влада суздржала се од осуде одлуке Кине да објави снимак.

- Често имамо интеракције с морнарицом Народне ослободилачке војске, имамо дијалог с Кином - рекао је министар одбране Рихард Марлес.

Раније је потпарол министарства одбране одбио да каже да ли влада верује да је недавно објављени видео аутентичан, али је у изјави нагласио да "Аустралија очекује да све земље управљају својим војним снагама на професионалан и сигуран начин".

- Војска је свесна непроверених објава на друштвеним мрежама које наводно приказују борбени авион Народне ослободилачке војске – ратног ваздухопловства, како пресреће поморски патролни авион П-8 Посејдон - стоји у изјави.

Фото: X принтскрин/@THEEURASIATIMES

 

 

- Оружане снаге Аустралије деценијама спроводе активности надзора мора у тој регији и то чине у складу с међународним правом - додају. - Те активности чине део дугогодишњег доприноса Аустралије регионалној сигурности и стабилности - додаје се.

- Оружане снаге Аустралије ће наставити да користи право на слободу навигације и прелета у међународним водама и ваздушном простору у складу с Конвенцијом Уједињених народа о праву мора - каже се даље у изјави.

"Ово је било изузетно опасно"

Опозициони политичар, који се још назива министром одбране владе из сенке, Ендру Хејсти, рекао је да, ако је видео Народне ослободилачке војске аутентичан, то показује колико је аустралијска посада била сретна што је избегла озледе или могућу смрт током сусрета у ваздуху 2022. године.

- Ово понашање било је изузетно опасно, изузетно ризично и могло је да резултира катастрофалним оштећењем нашег авиона и да угрози животе наше посаде - рекао је.

- Ово је понашање које се мора осудити, не само између војски већ и на највишем нивоу, наш премијер требало би то питање да постави када се сусретне с председником Сијем, требало би на то обратити пажњу када има директне разговоре.

- Ово нису поступци пријатеља, ово није језик пријатеља, заправо, ово само показује аустралијском народу зашто имамо дефицит поверења према Пекингу. Ако овако третирају своје пријатеље, не желим ни да замислим како третирају непријатеље - додао је.

(Index.hr)

БОНУС ВИДЕО: