Tokom susreta iznad Južnog kineskog mora, kineski avion leteo je blizu australijskog aviona, ispaljujući signalne rakete, a zatim se preprečio ispred njega i ispustio "fleš" u njegovu putanju, a to što je ispustio uključuje aluminijumske fragmente koji su uvučeni u motor P-8.

Više od dve godine nakon "opasnog" presretanja, kineska vojska emitovala je videozapis događaja kao deo dokumentarca Narodne oslobodilačke vojske, u kojem je pilot J-16 opisao suočavanje s "jakim neprijateljem, tvrdim protivnikom" i izjavio da nije bio uplašen.

Foto: X printskrin/@THEEURASIATIMES

 

 

Prema propagandnom filmu Narodne oslobodilačke vojske, prikazanom na kineskoj državnoj televiziji, prema australijskom avionu ispaljena je i "svetleća infracrvena bomba", iako ABC nije mogao potvrditi ovu tvrdnju.

Australijsko ministarstvo odbrane izjavilo je da je upoznato s neproverenim videom koji navodno prikazuje incident iz 2022. godine i naglasilo da Australija već decenijama sprovodi aktivnosti nadzora mora u toj regiji "u skladu s međunarodnim pravom".

Opis akcije kineskog pilota

U videozapisu na kineskom jeziku, pilot Narodne oslobodilačke vojske govorio je o tome kako je prišao "sa strane [australijskog aviona] i malo se nagnuo napred kako bi me direktno videli". "Postupno se približavam, prisiljavam ga da se udalji od naše granice", rekao je.

- Nakon što sam to učinio, promenio je smer, nastavio da kruži i vratio se prema našim teritorijalnim vodama - kaže. - Suočavajući se s jakim neprijateljem, tvrdim protivnikom, ne smete se bojati – pobediti neprijatelja na nebu, sada to bolje razumem."

 

 

Pilot Narodne oslobodilačke vojske tada je citirao vojnu izreku – "Onaj ko je hrabriji kada se sretnu na uskoj cesti, pobediće".

Ubrzo nakon incidenta, koji se dogodio 26. maja 2022. godine, australijski premijer Entoni Albaneze osudio je postupke kineske vojske i otkrio da je Australija "izrazila zabrinutost kroz odgovarajuće kanale".

Podaci o praćenju leta koje je ABC dobio 2022. godine pokazali su da je avion RAAF-a uključen u incident bio P-8 Poseidon A47-008, koji je poleteo s baze Klark na Filipinima prema međunarodnim vodama u Južnom kineskom moru.

Australijska vojska ne želi reći da li je video autentičan

Australijska vlada suzdržala se od osude odluke Kine da objavi snimak.

- Često imamo interakcije s mornaricom Narodne oslobodilačke vojske, imamo dijalog s Kinom - rekao je ministar odbrane Rihard Marles.

Ranije je potparol ministarstva odbrane odbio da kaže da li vlada veruje da je nedavno objavljeni video autentičan, ali je u izjavi naglasio da "Australija očekuje da sve zemlje upravljaju svojim vojnim snagama na profesionalan i siguran način".

- Vojska je svesna neproverenih objava na društvenim mrežama koje navodno prikazuju borbeni avion Narodne oslobodilačke vojske – ratnog vazduhoplovstva, kako presreće pomorski patrolni avion P-8 Posejdon - stoji u izjavi.

Foto: X printskrin/@THEEURASIATIMES

 

 

- Oružane snage Australije decenijama sprovode aktivnosti nadzora mora u toj regiji i to čine u skladu s međunarodnim pravom - dodaju. - Te aktivnosti čine deo dugogodišnjeg doprinosa Australije regionalnoj sigurnosti i stabilnosti - dodaje se.

- Oružane snage Australije će nastaviti da koristi pravo na slobodu navigacije i preleta u međunarodnim vodama i vazdušnom prostoru u skladu s Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravu mora - kaže se dalje u izjavi.

"Ovo je bilo izuzetno opasno"

Opozicioni političar, koji se još naziva ministrom odbrane vlade iz senke, Endru Hejsti, rekao je da, ako je video Narodne oslobodilačke vojske autentičan, to pokazuje koliko je australijska posada bila sretna što je izbegla ozlede ili moguću smrt tokom susreta u vazduhu 2022. godine.

- Ovo ponašanje bilo je izuzetno opasno, izuzetno rizično i moglo je da rezultira katastrofalnim oštećenjem našeg aviona i da ugrozi živote naše posade - rekao je.

- Ovo je ponašanje koje se mora osuditi, ne samo između vojski već i na najvišem nivou, naš premijer trebalo bi to pitanje da postavi kada se susretne s predsednikom Sijem, trebalo bi na to obratiti pažnju kada ima direktne razgovore.

- Ovo nisu postupci prijatelja, ovo nije jezik prijatelja, zapravo, ovo samo pokazuje australijskom narodu zašto imamo deficit poverenja prema Pekingu. Ako ovako tretiraju svoje prijatelje, ne želim ni da zamislim kako tretiraju neprijatelje - dodao je.

(Index.hr)

BONUS VIDEO: