Овај спектакуларни ракетни бараж резултат је сарадње између разних милитантних група у региону, укључујући Хамас из Газе и Хезболах из Либана, који су такође учествовали у нападима на Израел.

Хути у Јемену, с друге стране, користе ове пројектиле за нападе на бродове у Црвеном мору. Ова комплексна умреженост и способност да се оружје користи на више фронтова поставља питање: "Како је Иран постао ракетна велесила?" За све је, тврди "Кинески фантом", књига четворице немачких новинара објављена прошле године, крив Ли Фангвеј, познатији као Карл Ли.

Карл Ли један је од најтраженијих трговаца оружјем на свету, према наводима америчког Стејт Департмента. Овај сумњиви кинески предузетник наводно је повезан с иранским програмом балистичких пројектила, за који испоручује већину материјала и опреме, пише Економист.

Ли је стекао контакте као запосленик кинеске владе, а 1998. године основао је своју прву компанију у Далиану, луци на Жутом мору. Током последњих 25 година верује се да је снабдевао Иран разним кључним компонентама, укључујући алуминијум, угљенична влакна и жироскопе, који су неопходни за развој лакших пројектила с већим дометом и бољом прецизношћу.

За Лијем ФБИ је расписао потерницу, а амерички Стејт Департмент нуди награду од пет милиона долара за информацију која би довела до његовог хапшења, међутим, како пише НИН, већ годинама нико не зна где се заправо налази кинески држављанин. 

Фото: FBI

 

- Укључен је у пролиферацију технологије оружја за масовно уништење Ирану. Од 2006. године до данас незаконито и рутински користи лажне компаније са седиштем у источној Кини за преваре америчких банака, регулатора и клијената. Често организује набавку америчких и других производа двоструке намене, што је у супротности са законима Сједињених Држава и међународним санкцијама уведеним против Ирана - тврди Стејт Департмент.

Према извештајима, Ли је "продуктивни добављач" програма балистичких ракета иранској влади, а осим тога, наводно је укључен у злоупотребу америчких финансијских институција за учествовање у међународним комерцијалним трансакцијама.

У априлу 2014. године Окружни суд Сједињених Држава у Јужном округу Њујорк подигао је оптужницу против Лија, након чега је издат и федерални налог за његово хапшење због кршења међународних Закона о изванредним економским дозволама, као и због завере ради прања новца и завере за извршење банковне преваре, наводи се у саопштењу Стејт Департмента. 

Према америчким властима, од 2006. до 2014. кинески трговац оружјем користио је велику мрежу компанија, укључујући и LIMMT Economic and Trade Company, за дистрибуцију иранског програма балистичких ракета компонентама и материјалима као што су жироскопи, акцелерометри, графитни цилиндри, челик ултра високе чврстоће и висококвалитетне алуминијумске легуре. Ли је наводно пословао с огранцима Иранске организације за авиоиндустрију и Организације за одбрамбену индустрију, које су под санкцијама Уједињених народа.

Фото: Профимедиа

 

Ли се поновно нашао на мети америчких санкција у мају 2019., када га је администрација тадашњег председника Доналда Трампа оптужила за "снабдевање Ирана низом материјала потребних за израду балистичких пројектила". Упркос томе што америчке власти у оптужници и саопштењима не дају податке о томе где се тренутно налази Карл Ли, прошле године је објављен документарац "Најопаснији трговац оружјем на свету" у којем се износе информације да је Ли ухапшен 2019. у Немачкој и да се налази у затвору у Кини.

Аутори у филму такође наводе да су амерички службеници, који су раније говорили о Лију и његовој мрежи, одједном заћутали у тренутку његовог наводног хапшења.

Фото: Профимедиа

 

Међутим, чини се да су се његове операције наставиле, као што показује америчка оптужница Министарства правосуђа САД-а из мај 2023. којом се кинески држављанин по имену Шонгђонг Чао, познат и као Џо Хансен, терети за дистрибуцију иранског ракетног програма. Чао, сарадник Лија, оптужен је по девет тачака за избегавање санкција, прање новца и банковну превару. Чао је наводно запослен у Sinotech Dalianu, једној од Лијевих компанија, а оптужница наводи да је више од три године, најмање од марта 2019. до септембра 2022., био укључен у шему у којој је Sinotech Dalian коришћен за снабдевање Ирана изостатичким графитом, преноси Вечерњи лист.

Верује се да је Sinotech Dalian кључна компанија у Лијевој мрежи и под америчким је санкцијама од 2014. због помагања иранског програма балистичких ракета. Компанија је специјализована за производњу карбонских и графитних производа, које производи у погону од 80.000 метара квадратних у кинеском Далиану. Оптужница против Чаоa даје неколико детаља о њиховој шеми, спомиње друге неименоване особе које су наводно биле учесници те открива постојање још једне компаније са сеедиштем у Кини, "Lexing". Чао је наводно користио амерички финансијски систем за два банковна преноса (један 2020. и други 2021.) од по неколико хиљада долара у вези с продајом изостатичког графита, а оба су преусмерена на рачуне Lexinga у Кини.

Фото: Профимедиа

 

Аутори документарног филма посетили су фабрику компаније "Sinotech Dalian" у августу 2021. године. Филмска екипа ушла је у објекат кроз отворена врата и није затекла никога, већ су снимали зарђале стројеве и истрошене графитне шипке. Међутим, чини се да је компанија тада још увек била активна, јер су службени кинески записи показали да је још увек била легално активна 2023. године и да је запошљавала најмање осам људи. Истовремено, сателитска снимка из октобра 2021. указује на присутност камиона уз складиште сировина, који је вероатно истоварио производ.

БОНУС ВИДЕО: