Опроштају од легенде српског глумишта присуствовала је родбина, бројне колеге и поштоваоци, која ће бити сахрањена у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу, што је потврдила њена ћерка Бојана Бамбић, такође глумица.

Поред ћерке, комеморацији је присуствовао и њен отац - Радмилин бивши супруг Предраг Бамбић, који стигао заједно са глумцем Светиславом Булетом Гонцићем.

Говорима су се од Радмиле Живковић управо Буле Гонцић, као и министар културе Никола Селаковић, министар унутрашњих послова Ивица Дачић.

Фото: Н. Скендерија

 

 

Селаковић се говором опростио од чувене глумице:

- Сви су га у сузама испраћали са овога света, само се он радовао. Тако је отприлике говорио покојни патријарх Павле описујући то зрнце у времену које се зове овоземаљски живот. Некада то зрнце заврши као прашина, а некада је зрнце злата као што је то била наша Рада Живковић - поручио је Селаковић, додајући да Радмила "одлази на боље и лепше место":

- Њеној души и њој самој сигурно је лакше, лепше и боље где одлази – на једно боље и вечније место. А нама остаје да размишљамо о томе колико смо за живота показали захвалност за оно што је радила - закључио је министар.
 

Фото: Н. Скендерија

 

На ивици суза био је и министар Дачић, који се од Радмиле Живковић опраштао и "службено", али и на личном нивоу пошто су били породично везани.

- Опраштамо се од наше Раде. Нас двоје смо били и породично везани, јер ја сам, да тако кажем, њихов зет. А ви знате да где вам је жена, ту сте и ви. Тако да смо се и на тај породичан начин више од 30 година били везани и зато ми је тешко да говорим у овом тренутку. Да објединим и тај уметнички, професионални, друштвени, а и наш лични део њеног живота. Зато као да ми се чини да она и сад нешто глуми, да је све део неке представе – као што смо је годинама доживљавали. Могу само да додам да пре него што сам је лично упознао, наравно да је она и тада већ била легенда у својој професији. Она се одмах, од првих тренутака на сцени наметнула талентом  - закључио је Дачић.

Фото: Н. Скендерија

 

 

Емотивним речима се окупљенима обратио и Радмилин дугогодишњи колега Светислав Буле Гонцић.

- Светло Раде Живковић никада се није угасило, никада није трепнуло и сну и пред мраком. Њена највећа снага била је истина, бескомпромисна и снажна, која је њеној изузетној креативности давала тежину и јединствени глумачки израз који се једноставно не може научити - поручио је Гонцић.

Фото: Н. Скендерија

 

Комеморација је завршена филмом који је припремио Балша Ђого. Овим путем приказан је избор из богате краијере Радмиле Живковић. Посебно емотиван тренутак који је расплакао све окупљене били су инсерти из филмова у којима је Радмила остварила антологијске улоге.

Први међу њима приказан је филм "Наивко" из 1975. године, где је играла са Љубишом Самарџићем Смокијем. Друга по реду сцена била је из "Сивог дома", у којој покојни Жарко Лаушевић грли Живковићеву, што је многе разнежило и подсетило на нека давна времена.

Филм је завршен инсертом из комада "Госпођа министарка" у коме је Радмила тумачила лик Живке министарке.

- Идите кући, али запамтите-  ја могу опет да будем министарка - била је реченица којом је завршен филм.

На крају се салом орио громогласан аплауз у част легендарне Радмиле Живковић.

БОНУС ВИДЕО