У унутрашњости радијатора се накупљају прашина и прљавштина, а то све може довести до тога да радијатори буду мање ефикасни када крене грејање.

Можда вам се чини да је ово прилично изазован задатак, али постоје неки трикови који вам могу олакшати, а у коначници вам то може помоћи да уштедите и нешто новца јер чисти радијатори ефикасније грејати просторије.

Стручњаци упозоравају да прљави радијатор троши више енергије за загревање просторија. У наставку откријте како једноставно очистити радијаторе и припремити их за нову сезону грејања.

Како очистити радијатор?

Најпре проверите да је грејање искључено. Ендру Колинг, стручњак за производе за грејање у компанији „БестХеатинг“, објаснио је да је хладни радијатор лакше чистити јер се повлачи мање прашине током чишења.

У чишћењу вам може помоћи усисавач јер ће добро повући прашину која се нагомилала у радијатору. Добро користите радијатор и око њега, а ако ваш усисивач има и мање наставке, искористите их да добро користите око свих решетки.

Потом испод радијатора ставите крпу или стари ручник који ће покупити све нечистоће које спадају из радијатора. Узмите штап или комад дрвета и омотајте га крпом од микровлакана, а можете је причврстити и лепљивом траком. Потом добро прођите између свих решетки радијатора, а при томе можете да користите и фен да испушете све нечистоће.

Након тога узмите детерџент и влажан сунђер и радијатор добро пребришите са свих страна. Затим осушите радијатор крпом од микровлакана или старим ручником како бисте били сигурни да се неће појавити хрђа од капљице воде. Немојте користити ништа превише абразивно да не бисте узроковали штету попут огреботина.

Након чишћења радијатора, проверите лајсне и зидове око њих да видите је ли на њих пала икаква прашина с радијатора и пребришите их. Време је завршено чишћење и ваши радијатори су спремни грејати дом.

(Бизнис Курир.рс)

БОНУС ВИДЕО: