- Као што знате, Боцвана је у арпилу ове године уз дужно поштовање Немачкој понудила 20.000 слонова, али за сада нисмо добили никакав одговор немачке владе - рекао је председник те афричке државе Могветси Масиси у разговору за немачки Билд.

Он је рекао да се његова земља, као и цела јужна Африка, суочава с "најгором сушом у последњих 50 година" те да "наш народ гладује, а слоновима прети умирање".

- Када људи гладују, наша је дужност да их нахранимо. И искрено вам кажем, једу и слонове - рекао је Масиси.

Председник Боцване није прецизирао кад би могао да почне одстрел слонова, преноси Индекс.

У позадини ситуације је жестока расправа започета у пролеће ове године о могућим даљим ограничењима на увоз ловачких трофеја.

Немачка министарка за животну околину Штефи Лемке сматра се заговорницом тих ограничења, паје на удару критика представника афричких држава, посебно Боцване.

Фото: Профимедиа

 

Боцвану забрињавају даље рестрикције на увоз ловачких трофеја због великих финансијских губитака.

У светлу растућих напетости председник Масиси рекао је да у знак протеста жели у Немачку да пошаље 20.000 слонова, али то се није догодило.

Подсетимо, и Зимбабве ће уловити 200 слонова како би се изборио са несташицом хране изазваном највећом сушом у последњих неколико деценија у јужној Африци, објавила је Управа за паркове и дивље животиње.

Земља има "више слонова него што је потребно", рекао је министар за животну средину Зимбабвеа у парламенту у среду, прецизирајући да је овај одстрел наредио Управи за паркове и дивље животиње Зимбабвеа (ZimParks), пренео је EuroNews.

Фото: Shutterstock

 

Слонови ће бити ловљени у подручјима сукоба са људском популацијом, у природном резервату Хванге, највећем у земљи, рекао је генерални директор ZimParks Фултон Мангвања.

Број слонова у Зимбабвеу се процењује на 100.000, што је други највећи контингент на свету после оног у Боцвани.

ZimParks уверава да их само у Хвангеу има 65.000, четири пута више него што парк може да прими, преноси Фигаро.

Иначе и Намибија је почетком септембра објавила да је почела уништавање више од 700 дивљих животиња, укључујући 83 слона, како би, према наводима владе, нахранила популацију погођену сушом, а истовремено смањила притисак на пашњаке и водене ресурсе.  Зимбабве и Намибија су међу земљама јужне Африке које су прогласиле ванредно стање због суше.

БОНУС ВИДЕО: