Без обзира да ли вам је више драже црно од белог грожђа, можете бити сигурни да ћете освежити организам и снабдети га потребним витаминима и минералима, али што се науке тиче, разлике постоје.

Бело грожђе

100 г има 60 калорија

0,6 г протеина

10 г шећера

15,3 г угљених хидрата

Црно грожђе обилује антиоксидантом ресвератролом, који је посебно користан за кардиоваскуларни систем, по чему је у предности у односу на бело грожђе.

Фото: Профимедиа

 

Његова улога је да чисти крвне судове и спречава згрушавање, а такође позитивно утиче на менталне и друге функције мозга и смањује ризик од можданог удара.

Не бацајте семе и кожицу

Кожица и семе црног грожђа, који се одбацују док се прави вино, представљају ризницу лековитих састојака.

Од ових "отпадака" истраживачи на једном мадридском универзитету направили су екстракт ГАДФ, изузетно богат влакнима и антиоксидансима, преноси "Информер".

Уколико се дода свакодневној исхрани, овај грожђани екстракт може да преполови ризик од срчаних напада јер смањује крвни притисак.

Фото: Профимедиа

 

Кожица црног грожђа садржи материје које јој дају боју и укус и зато је боље када је ова сорта што тамнија.

Црно грожђе је богато калијумом, манганом, витаминима Ц, Б1 и Б6, али обилује и биљним влакнима, калцијумом и гвожђем.

Истраживања су показала да црно грожђе повећава ниво мелатонина, хормона неопходног за добар сан.

Црно грожђе

100 г има 54 калорије

0,5 г протеина

13,5 г угљених хидрата

15,4 г шећера

0,1 г масти

Бело грожђе је добар извор витамина А, Ц и К, као и неких минерала, попут калцијума и гвожђа, али у мањој мери од тамнијих сорти.

Нутриционисти напомињу да ово воће решава проблеме с пробавом.

БОНУС ВИДЕО: