Радар је снимио чудну плаву мрљу у центру урагана Хелена који бесни у САД, а фотографија је оставила у чуду милионе корисника на Иксу.

Метеоролог Бен Дери рекао је да радари могу да открију много ствари у атмосфери, укључујући бубе, промене температуре, промене густине и - птице.

У објави на Иксу Колина Мекартија наводи се да је радарска аномалија заправо скуп птица ухваћених у оку урагана изнад Талахасија на Флориди, пренео је портал "Вокс".

Међутим, многи су били скептични у погледу тога да ли радар заиста може да открије птице, али стручњаци су се потрудили да објасне шта ова слика приказује.

 

 

- Птице се могу појавити на радару. У ствари, када се птице ноћу гнезде па ујутру одлете, уобичајено је видети их како се појављују - рекао је метеоролог Роб Карлмарк.

Током урагана на Флориди, уобичајено је да се одређене птице заглаве у средини, што може бити веома опасно за њих.

Неке врсте лете око олује, док друге могу искористити њену силу као подстицај.

Фото: Википедија/јавно власништво/NOAA CLASS, X принтскрин/@US_Stormwatch

 

 

- Многе друге птице, међутим, биће заробљене у олуји. Радарске слике често приказују птице у оку урагана, неспособне да побегну кроз очни зид - објаснио је Аудубон Флорида.

Обилне кише које је донео ураган Хелена оставиле су без крова над главом велики број људи широм југоистока САД, а у току је рашчишћавање након ове снажне олује која је однела најмање 64 живота, проузроковала велику штету и оставила милионе људи без струје.

(Телеграф/Вокс)

БОНУС ВИДЕО: