Главни чувар зоолошког врта, Стефана Шајдла, у склоништу за животиње Восендорф у Аустрији, има пуне руке посла док покушава да драматичну ситуацију стави под контролу.

Јака киша, олује и хладноћа терају птице селице и даље ка југу, међутим то доводи до катастрофа високих размера, те је велики број ових птица и угинуо.

Такорећи, мртве птице падају са неба.

- Тренутно сам под Бечким Рајхсбриком где животиње траже склониште и скупљају се у великом броју, има их на стотине. Нажалост, ово је и смртоносна замка, јер они терају једни друге у шиљке причвршћеног штитника за голубове. Већина оних које налазимо овде су већ мртви. Сакупљамо килограме мртвих ласта, што је веома жалосно - каже он, описујући тренутну операцију.

Фото: Кроне ТВ принтскрин

 

 

Због хладног и влажног времена, летећи инсекти, главни извор хране за птице, једва да су активни, а то доводи до тога да многе ластавице брзо остају ослабљене и на земљи.

Због тога је ситуација веома озбиљна за преостале птице селице.

Организација за заштиту животиња одмах је реаговала на ванредну ситуацију, те позива становништво да пријави ослабљене ластавице или оне којима је потребна помоћ и да их доведе у склониште за животиње Восендорф.

- Наш тим ради даноноћно да спаси ове животиње. Могу се оставити у склоништу за животиње у било ком тренутку, а наш број за хитне случајеве доступан је за пријаву било каквог окупљања ласта - каже Шајдл.

ВИДЕО МОЖЕТЕ ДА ПОГЛЕДАТЕ НА ОВОМ ЛИНКУ.

(Курир/Кроне)

БОНУС ВИДЕО: