Београд, као српска престоница, познат је по богатој историји, културном наслеђу и јединственој архитектури. Један од најважнијих аспеката су мостови који повезују различите делове града и симболизују његов динамичан развој. Мостови у Београду сведоци су бурне прошлости града. Данас у нашем главном граду има 9 мостова, од којих седам премошћавају реку Саву, а два Дунав.

Међу њима је и чувени мост Газела, најпрометнији мост престонице. Преко њега дневно пређе више од 165.000 возила, иако је пројектован за око 40.000, а мало ко зна како је овај мост добио име. Мосту Газела име је дао Ђорђе Лазаревић, председник конкурсне комисије за градњу моста. Упамћено је да је Лазаревић говорио: "Овај мост је прескочио Саву као газела у скоку".

Фото: Зоран Јовановић Мачак

 

 

Дело је академика, професора Милана Ђурића, а употреба греде и лука сврстала га је међу врхунске грађевинске пројекте. Мост је иначе дугачак 332 метра а широк 27,5 метара. Има по три траке у оба смера. Газела је грађена четири године и део је ауто-пута "Братство и јединство", који је требало да повеже републике Социјалистичке Федеративне Републике Југославије - Македонију, Србију, Хрватску и Словенију.

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО