Према правилнику, домаћинства са једним чланом која имају приход до 24.211 динара могу остварити овај статус. За домаћинства са два члана, граница је постављена на 38.373 динара, док домаћинства са три члана не смеју имати приход већи од 52.535 динара.

Максимални месечни приходи за четири члана износе 66.697 динара, а за пет чланова 80.859 динара. За домаћинства са шест чланова, приход не сме прећи 95.021 динар, док се за сваку додатну особу износ повећава за 14.162 динара.

Нови правилник ступа на снагу 1. октобра 2024. године и замењује претходни правилник из априла. Ова промена прати кретање индекса потрошачких цена и има за циљ прилагођавање критеријума тренутној економској ситуацији, омогућавајући већем броју грађана да добију неопходне енергетске олакшице.

Фото: Милена Анђела

 

 

Енергетски угрожени купац електричне енергије или природног гаса је купац из категорије домаћинство (самачко или вишечлано), које живи у једној стамбеној јединици са једним мерним местом на коме се мери потрошња електричне енергије или природног гаса, које троши максималну количину електричне енергије или природног гаса у складу са одредбама ове уредбе, под условима прописаним законом којим се уређује енергетика.

Статус енергетски угроженог купца може се стећи због здравственог стања члана домаћинства.

Домаћинством у смислу ове уредбе сматра се лице које живи само и није члан другог домаћинства, као и домаћинство састављено од више лица, чланова породичног домаћинства, која живе у једној стамбеној јединици и заједнички троше своје приходе за подмиривање основних животних потреба.

Квадратуре и ограничења

Граница за једночлано домаћинство је 40 квадрата, за двочлано до 58, за трочлано до 66, за четворочлано до 74, за петочлано до 87 и за оно које броји шест или више чланова до 96 квадрата.

Сеоско домаћинство може имати у својини једну стамбену јединицу и стиче статус енергетски угроженог купца без обзира на површину те стамбене јединице.

Домаћинство чији су чланови остварили право на новчану социјалну помоћ, увећану новчану социјалну помоћ, дечји додатак или увећани додатак за помоћ и негу другог лица стиче статус енергетски угроженог купца по основу акта надлежног органа о стеченом праву.

Фото: Милена Анђела

 

 

Надлежни орган по службеној дужности доставља органу јединице локалне самоуправе надлежном за послове социјалне заштите податке из службених евиденција о лицу које је остварило право, и то: јединствени матични број грађана, односно евиденцијски број странца, име и презиме, адресу пребивалишта, односно боравишта лица, број чланова домаћинства, као и право које је лице остварило и рок важења акта о стицању тог права.

Предвиђене и казне

За непоштовање закона предвиђене су и новчане казне.

Од 80.000 до 150.000 динара платиће казну за прекршај одговорно лице у органу јединице локалне самоуправе ако решење о стицању статуса енергетски угроженог купца изда супротно одредбама правилника. Такође, и уколико правила прекрши ималац статуса енергетски угроженог купца, може добити новчану казну од 5.000 до 10.000 динара.

(еКапија)

БОНУС ВИДЕО: