Основни услови и право на надокнаду ПДВ-а су статус паушално опорезованог пољопривредника. Пољопривредници који нису у систему ПДВ-а могу остварити право на паушалну надокнаду ПДВ-а када продају своје производе купцима који су у систему ПДВ-а (фирме, предузетници). Купци имају обавезу да им исплате ту надокнаду која износи осам одсто на продату робу.

Други услов је статус пољопривредника у систему ПДВ-а. Пољопривредници који су регистровани као ПДВ обвезници (обично они са годишњим прометом већим од осам милиона динара) имају право да одбију претходни ПДВ за набављене инпуте (семена, ђубрива, гориво…) које користе у својој производњи.

Пољопривредници остварују право на надокнаду ПДВ-а и уз редовно подношење ПДВ пријава Пореској управи.

Фото: Shutterstock

 

 

Власници газдинства могу на добровољној бази да се определе за уписивање у Регистар пољопривредних газдинстава, чиме стичу право на подстицаје, али и улазе у систем ПДВ-а јер се њихово пословање сматра агробизнисом.

Пољопривредно газдинство представља вид организовања пољопривредне производње, док су носиоци права и обавеза правна или физичка лица која ту делатност обављају у оквиру газдинства као производне јединице.

Пољопривредник чији укупан промет добара и услуга у претходних 12 месеци није већи од осам милиона динара нема обавезу обрачунавања ПДВ-а и нема право исказивања овог пореза у рачунима. Такође, у том случају пољопривредник нема право на одбитак претходног пореза и није дужан да води евиденцију прописану овим законом.

Фото: Ненад Живановић

 

 

Уколико жели, власник газдинства може да се определи за обавезу плаћања ПДВ-а подношењем евиденционе пријаве надлежном пореском органу и у том случају стиче права и обавезе које обвезник ПДВ-а има по закону.

Тада обавеза плаћања ПДВ-а траје најмање две године, а након истека тог рока обвезник може да поднесе захтев за престанак обавезе плаћања ПДВ-а надлежном пореском органу.

У Регистар може бити уписано пољопривредно газдинство са најмање 0,5 хектара пољопривредног земљишта на територији Републике Србије, на коме привредно друштво, земљорадничка задруга, друго правно лице као што је установа, школа, манастир, црква и друга организација, предузетник и пољопривредник – физичко лице, обављају пољопривредну производњу.

Фото: С. Пашић

 

 

И за газдинства мања од 0,5 хектара постоји могућност уписа у регистар уколико обављају сточарску, виноградарску или повртарску производњу или се баве прерадом пољопривредних производа.

ПДВ надокнада признаје се пољопривредницима који изврше промет пољопривредних и шумских производа, односно пољопривредних услуга обвезницима.

Откупљивачи обвезници ПДВ-а дужни су да обрачунају ПДВ надокнаду у износу од осам процената на вредност примљених добара и услуга, о чему издају документ за обрачун, односно признаницу. У обавези су и да обрачунату ПДВ надокнаду исплате пољопривредницима у новцу, уплатом на текући рачун.

БОНУС ВИДЕО: