- Киша која ће почети да пада у четвртак краткотрајно ће се интензивирати у току ноћи на северу и западу Србије (од 10 до 30 мм), а више падавина (уклјучујући и плјускове са грмлјавином) очекује се у петак, нарочито у области од Косова и Метохије преко Западног Поморавлја и јужне Шумадије далје према истоку и југоистоку землје - напомињу из РХМЗ.

Како наводе, очекује се да ће просечна количина падавина у петак бити од 20 до 40 милиметара, а на Косову и Метохији локално и преко 60 милиметара за 24 х.

Сутра и прекосутра упаљени метеоаларми, негде и због три појаве

Због предстојеће кише сутра су на снази метеоаларми на територији Бачке, југозападне Србије и Косова и Метохије, и то жути и наранџасти због кише и грмљавине.

Већ у петак у целој земљи биће упаљени метеоаларми, а због велике количине падавина која се очекује на Косову и Метохији, на овој територији на снази ће бити црвени метеоаларм.

У петак су у појединим деловима земље упаљени аларми, односно упозорење због чак три појаве!

У свим осталим деловима Србије "гореће" жути и наранџасти, и то због кише, грмљавине, али и ветра.

Јутрос мраз, у току дана претежно сунчано

Данас је грађане Србије дочекало хладно јутро, а након тога, на југу и југоистоку понегде и слаб мраз. Ипак, током дана биће претежно сунчано и топло за овај период године, најављује РХМЗ.

Највиша дневна температура данас ће ићи од 20 до 25 степени. Међутим, како упозорава РХМЗ, током ноћи на западу земље доћи ће до повећање облачности, а потом и кише.

- Током ноћи на северу и западу землје повећање облачности, местимично са кишом уз скретање ветра на слаб до умерен северни и северозападни - наводе.

Временска прогноза за четвртак

У четвртак (03.10.) у већем делу умерено до потпуно облачно, на северозападу Србије хладније, а само ће на југу и југоистоку землје и далје бити дужих сунчаних интервала уз летње дневне температуре.

У току дана падавине ће бити најчешће у Војводини, док ће у осталим крајевима појава слабе кише бити локална и краткотрајна. У току ноћи очекује се ширење падавинске зоне на целу землју и појачање интензитета кише и плјускова.

Дуваће слаб и умерен, на планинама и у кошавском подручју повремено јак јужни и југоисточни ветар, који ће у Војводини (осим јужног Баната) бити у скретању на северни и североисточни. Најнижа температура од 6 до 15 степени, а највиша од 13 степени на северозападу Војводине до 27 степени на југоистоку Србије.

Временска прогноза за петак - обилне падавине, у Банату олујна кошава

У петак (04.10.) на северу и западу Србије ујутро киша која ће током дана престати. У осталим крајевима киша, плјускови и грмлјавине, који ће у јужној, централној и источној Србији понегде бити и израженији уз количину падавина од 20 до 40 мм, а на подручју Косова и Метохије локално и са више од 60 мм за 24 х.

На крајњем југоистоку падавине ће почети тек после подне, а максимална температура у овом делу Србије понегде ће достићи 30 степени Целзијсувоих. Истовремено на северозападу осетно хладније (око 15 степени).

У кошавском подручју дуваће јак југоисточни ветар, на југу Баната са ударима олујне јачине.

Временска прогноза за викенд

За викенд (05 - 06.10.) и далје повремено краткотрајна киша и локални плјускови, који ће у суботу још понегде на југу и југоистоку бити праћени грмлјавином, али се обилне падавине не очекују.

Временска прогноза за почетак следеће седмице

Почетком наредне седмице, у понеделјак и уторак (07 - 08.10.) претежно сунчано уз мањи пораст дневних температура, а од среде (09.10.) ново пролазно наоблачење с кишом.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО