Доктор Марк Чавез, који је оптужен да је допринео смрти америчког глумца Метјуа Перија од прекомерне употребе лекова, признао је кривицу.

ФОТО: Профимедиа

 

Признање је изнео на суђењу у Лос Анђелесу, где га терете да је био део завереничке групе која је нелегално продавала кетамин, анестетик који се употребљава приликом операција.

Фото: Профимедиа

 

Овај 54-годишњи лекар је водио клинику која је продавала таблете кетамина доктору Салвадору Пасијенсију, који их је прослеђивао Перију, преминулој звезди серије Пријатељи.

Чавез је један од петоро људи оптужених за смрт глумца, који је пронађен мртав у ђакузију у дворишту његовог дома у јужној Калифорнији током октобра 2023.

Обдукцијом је пронађена велика концентрација кетамина у Перијевој крви и утврђено је да је „акутни утицај“ те супстанце довео до смрти.

ФОТО: Профимедиа

 

Кетамин се користи за лечење депресије, анксиозности и бола.

У нагодби са судом, Чавез је признао да је набављао кетамин из клинике у којој је радио и од других добављача, користећи лажне рецепте.

Перијев асистент Кенет Ивамаса сарађивао је са поменутим лекарима како би глумцу донео кетамин вредан више од 50.000 долара неколико недеља пре смрти, кажу из тужилаштва.

Двојица лекара размењивали су поруке о томе колико би требало да Перију наплате ампуле са супстанцом, а у једној од порука је писало:

„Питам се колико ће овај идиот платити“.

Нагодба са судом Чавезу доноси прилику да служи краћу казну због сарадње са истрагом, али би свакако могло да га чека до 10 година затвора.

„Прихватио је одговорност и сарађује“, казао је његов адвокат пред судом.

Уз кауцију је пуштен да се брани са слободе до изрицања пресуде 2. априла 2025.