Осим на југу и југоистоку, у Србији је данас облачно и кишовито, а према прогнози метеоролога Ивана Ристића падавине ће чешће бити на северу земље где ће бити и хладније, док ће слаба киша локално падати у остатку земље. Ристић каже за Блиц да значајна промена времена до Србије стиже данас из правца Босне и Херцеговине, Хрватске, али и Црне Горе према Косову. Кише ја почела да пада у појединим деловима Београда.

Подсетимо, у Хрватској је дуж целе Јадранске обале упаљен црвени аларми, што је највиши степен упозорења, а делом и нижи степен, наранџасти.

У Војводини најкишовитије и свежије
"Свежије је само у Војводини, у Београду је већ топлије. Највише кише ће бити на обали Јадранског мора, преко 100 литара што може да изазове и проблеме. Ми ћемо имати мање кише, најмање ћемо добити падавина, данас до око 30 мм. У Србији се све више кише очекује према крају дана и у току ноћи на западу и северу наше земље, кишна зона ће се полако ширити на исток и југоисток тако да ће сутра захватити и остале делове Србије", каже Иван Ристић.

Према његовим речима, север земље, Војводина, Београд и централни делови земље биће на удару повремених падавина, а касније када дође до интензивнијих падавине кише ће бити у западним деловима Србије и у Војводини, на северу.

На северу јесен, а на југу лето

Данас је чудан дан када је температура у питању. Наиме, на северу наш земље је права јесења, а на југу летња!

"Температурна разлика данас ће бити виша од 10 степени на северу у односу југ и југоисток. Северозапад Војводине имаће максимуме од 12 до 14 степени, а југоисточни део земље летњу температуру, од 25 до 27 степени Целзијуса. Остаће облачно у већем делу и током дана очекују се интензивније падавине на подручју целе Србије. Могући су пљускови и јача киша", објашњава Ристић.

Ветар и грмљавина, нестабилно до краја недеље
Метеоролог каже да ће само у кошавском делу Србије бити јачег ветра, а могућа је и грмљавина јужније и југозападно.

"Од данас до краја недеље биће претежно облачно, свеже, повремено са кишом. Максимална дневна температура кретаће се од 16 до 20 степени. Највише кише се очекује у Србији данас и сутра, до око 40 мм, а од понедељка почиње стабилизација", каже Ристић.

Упозорења РХМЗ

Киша која ће почети да пада данас краткотрајно ће се интензивирати у току ноћи на северу и западу (од 10 до 30 мм), а сутра на југу и југоистоку Србије (од 20 до 40 мм).

Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) укључио је "жути" метеоаларм за поједине делове земље због падавина. "Жуто" упозорење је на снази у Бачкој, Срему, западној Србији и на југозападу Србије.

За сутра је метеоаларм за Србију још "јачи", односно, пола Србије је у жутом, а пола у наранџастом.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: