Бели ајвар је пореклом из Македоноије а спрема се од зелене паприке и патлиџана: 

Потребно је

  • 4 кг зелене меснате паприке
  • 5 кг патлиџана
  • 1 л уља
  • 1,5 дл сирћета
  • 150 г сенфа
  • 200 г шећера
  • 100 г соли

 

Фото: Принтскрин/Јутјуб/ Bokina kuhinja

 

Начин припреме:

За почетак добро оперита паприку и патлиџан, па осушите. Можете да их после тога печете. Онда их оставите у поклопљеној посуди. Кад се охладе, очистите их и оцедите у цедиљци. Затим ољуштите патлиџан, па га самељите са паприкама на машини за месо.У једну шерпу са загрејаним уљем убаците самлевену смесу. Пржите уз непрестано мешање, на умереној ватри. Сат времена пред крај пржења, додајте шећер, сирће, сенф и соли по укусу. Када приметите да на дну шерпе остаје траг од варјаче, бели ајвар је готов. Сипајте врући ајвар  стерилисане тегле. Затворите металним поклопцима па замотајте у ћебе. Кад се охлади, чувајте на тамном и хладном месту. Пријатно!

(Трпеза)

БОНУС ВИДЕО: