Квалификован је за команданта оклопних јединица са звањем „коњичког официра", али има и значку падобранца италијанске војске и падобранску значку америчке војске. У бази "Филмски град" у Приштини у суботу ће на свечаној церемонији доћи до примопредаје дужности новог команданта Кфора.

Нови командант Кфора је завршио два факултета. Дипломирао је политичке науке на Универзитету у Торину, као и међународне и дипломатске науке на Универзитету у Трсту. Магистрирао је политичке науке на Универзитету у Торину. Нагледао се рата: од Ирака до Авганистана, а на Косову је до сада службовао два пута. Први пут 2001. године као заменик шефа италијанске војне обавештајне службе у оквиру Нато операције "Заједнички чувар". Затим, од 2015. до 2016. у Приштини је био на дужности шефа кабинета у Команди Кфора.

Фото: Јутјуб принтскрин/Ability Channel

 

 

У међувремену, 2004. године је био у Сектору Ј3 током операција у Ираку, а у Либану 2009. у оквиру Унифила командант јединице РЕЦЦЕ. Током 2019. и 2020. у Авганистану је командовао мисијом Нато „Траин Адвисе Ассист Цомманд – Wест (ТААЦ – Wест) у Херату - у оквиру међународних безбеносних снага ИСАФ.

До сада је предводио више елитних италијанских јединица

За команданта Трећег коњичког ваздушно-десантног пука „Савоја“ падобранске бригаде „Фолгоре“ постављен је 2013. године. Управо ова бригада је 2004. била прва одликована војна јединица из иностранства.

Свети Синод СПЦ је због заслуга у спашавању Пећке патријаршије, Дечана, али и српских енклава у овом делу Косова, ову бригаду одликовао Орденом Светог Саве.

Фото: Профимедиа

 

 

У чин бригадног генерала унапређен је 2018, а годину дана касније постављен је за команданта друге елитне италијанске јединице - 132. оклопне бригаде „Аријете“. Ова бригада је до почетка ове године била на редовној ротацији у оквиру мисије Кфора у оквиру регионалне команде Запад (РЦ-В). У фебруару их је заменио логистички пук „Пинероло“.

Војна каријера

Бардуани је завршио Војни колеџ у Напуљу након чега и Војну академију у Модени. Први чин - потпоручник коњице добио је 1990. године, а након тога је у чину поручника од 1992. до 1997. године служи у Петом коњичком пуку „Ленциери ди Новара“ у Удинама.

Кратко време био је инструктор у Коњичкој војној школи, од 1998. до 2000. и инструктор у Центру за обуку за извиђање, осматрање и стицање циљева војске.

Осам година је био штабни официр у кабинету начелника италијанске војске, да би 2008. био унапређен у чин потпуковника и преузео команду над ескадрилом Шестог коњичког пука „Ланциери ди Аоста“ у Палерму. Од септембра 2020. до маја 2022. био је шеф кабинета председавајуц́ег Војног комитета ЕУ у Бриселу.

Фото: Јутјуб принтскрин/Ability Channel

 

 

Након повратка у Италију распоређен је у Министарство одбране као заменик шефа кабинета задужен за послове војне политике. У октобру 2023. године преузео је и функцију директора за политику одбране.

До сада је одликован орденом „Витез војног реда“ Италије, Орденом за заслуге Италије, „Легијом заслуга“ војске САД, а одликовали су га и у Словенији и Румунији.

Генерал Бардуани је ожењен, а његова супруга Даниела је службеник у локалној полицији у Италији.

(Косово онлине)

БОНУС ВИДЕО: