Два дана падавина у септембру премашила су годишњи просек у неколико подручја југоисточног Марока и изазвала потоп, саоштено је из метеоролошке агенције те земље почетком октобра.

У Тагоунитеу, селу око 450 километара јужно од главног града Рабата, забележено је више од 100мм кише у свега 24 сата.

НАСА-ини сателитски снимци показали су како се пуни језеро Ирики, језерско дно између Загоре и Тате које је било суво 50 година. 

- Прошло је 30 до 50 година откако смо имали оволико кише у тако кратком времену - рекао је Хусеин Јојабеб, запослени у мароканској метеоролошкој агенцији за Асошиејтед Прес.

- Такве кише, које метеоролози називају екстратропске олује, могле би променити временске прилике у регији у наредним месецима и годинама. Како ваздух садржи више влаге, то потиче испаравање и изазива више олуја - рекао је Јојабеб, преноси Индекс.

Поплаве у Мароку прошлог месеца убиле су 18 људи, а последице су се прошириле и на регије које је прошле године погодио потрес. Било је и информација о преграђеним акумулацијама у југоисточној регији које су се пуниле рекордном брзином током септембра.

Сахара, која је с 9.200.000 km2 највећа врућа пустиња на свету, протеже се кроз десетак земаља у северној, средишњој и западној Африци. Упорне суше биле су проблем у многима од тих земаља јер су екстремни временски услови у порасту због глобалног загревања. То је довело до предвиђања научника да би се сличне олује могле догодити у Сахари у будућности.

БОНУС ВИДЕО: