Dva dana padavina u septembru premašila su godišnji prosek u nekoliko područja jugoistočnog Maroka i izazvala potop, saošteno je iz meteorološke agencije te zemlje početkom oktobra.

U Tagouniteu, selu oko 450 kilometara južno od glavnog grada Rabata, zabeleženo je više od 100mm kiše u svega 24 sata.

NASA-ini satelitski snimci pokazali su kako se puni jezero Iriki, jezersko dno između Zagore i Tate koje je bilo suvo 50 godina. 

- Prošlo je 30 do 50 godina otkako smo imali ovoliko kiše u tako kratkom vremenu - rekao je Husein Jojabeb, zaposleni u marokanskoj meteorološkoj agenciji za Asošiejted Pres.

- Takve kiše, koje meteorolozi nazivaju ekstratropske oluje, mogle bi promeniti vremenske prilike u regiji u narednim mesecima i godinama. Kako vazduh sadrži više vlage, to potiče isparavanje i izaziva više oluja - rekao je Jojabeb, prenosi Indeks.

Poplave u Maroku prošlog meseca ubile su 18 ljudi, a posledice su se proširile i na regije koje je prošle godine pogodio potres. Bilo je i informacija o pregrađenim akumulacijama u jugoistočnoj regiji koje su se punile rekordnom brzinom tokom septembra.

Sahara, koja je s 9.200.000 km2 najveća vruća pustinja na svetu, proteže se kroz desetak zemalja u severnoj, središnjoj i zapadnoj Africi. Uporne suše bile su problem u mnogima od tih zemalja jer su ekstremni vremenski uslovi u porastu zbog globalnog zagrevanja. To je dovelo do predviđanja naučnika da bi se slične oluje mogle dogoditi u Sahari u budućnosti.

BONUS VIDEO: