Иако су навикли да се свакодневно сусрећу с кријумчарима миграната полицијски службеници граничне полиције који покривају подручје општина Гвозд и Топуско веома су се изненадили када су у том „послу“ у марту ове године затекли 14-годишњу девојчицу, босанскохерцеговачку држављанку.

Иначе, тај и претходни дан у Сисачко-мославачкој жупанији полиција је открила четири различита случаја протизаконитог улажења у Хрватској, у којој су мигранте из БиХ у Хрватску превозили кријумчари из Румуније, Узбекистана и Чешке као и, у овом конкретном случају, 14-годишњакиња из БиХ.

Њу су, на шумском путу који из Босне и Херцеговине води у Хрватску на подручју Бојне, затекли како вози лични аутомобил марке „опел вектра“ у којем се налазило шест мушких особа, према њиховим изјавама држављана Турске, без путних исправа за улазак, кретање или боравак у Републици Хрватској, пише Вечерњи лист.

Аутомобил је имао две различите регистарске таблице, а испитивање девојчице бацило је светло на бескрупулозност криминалаца с подручја Велике Кладуше, који ангажују и искоришћавају малолетнике за приевоз илегалних миграната у Хрватску. Они малолетницима осигуравају аутомобиле, а то што деца немају возачке дозволе није препрека, јер им чак и дају краћу обуку управљања аутомобилом, као у овом случају.

Против девојчице из овог догађаја покренут је поступак због учествовања у кријумчарењу миграната, али због својих година није смештена у затворску него у једну загребачку установу у третману социјалне службе. Након неколико неуспелих покушаја девојчица је недавно успела да побегне из те установе и врати се у Босну и Херцеговину, а њена адвокатица поднела је жалбу на одлуку о покретању поступка због казненог дела из чланка 326. ставка 1. КЗ/11 који за кријумчарење миграната предвиђа од једне до осам година затвора.

- М. и Џ. од нас младих траже да возимо мигранте - рекла је девојчица приликом исптитивања откривши како је за превоз шесторице миграната требало да добије 1.000 евра након што би их довезла до локације коју би преко мобилног телефона добила када изађе из шуме у Хрватској, а затим и до Загреба.

Девојчица се с организаторима кријумчарског ланца састала тај дан по договору у Великој Кладуши, а у ову сврху вожњу јој је показао њен познаник ког је знала тек неколико месеци и за ког је такође знала да се бави превозом миграната. На дан кад је требало да пређе у Хрватску, дочекао ју је аутомобил марке опел у којем није било задње клупе и преграде која одваја пртљажни и путнички простор те су у возилу већ били видљиви трагови ранијих боравка особа јер је возило било прљаво и блатњаво. У аутомобил се тада укрцало шест странаца.

Девојчица је од од М. добила инструкције по којим мигранте, шест мушкараца, треба да превезе кроз шуму у Хрватску, након чега ће на телефон добити податке о првој локацији у Хрватској, а затим је требало мигранте да превезе до загребачке Арене, а онда да се врати назад у Босну и Херцеговину истим путем. То што аутомобил није имао исте регистарске таблице напред и назад, од којих ниједна није припадала самом возилу,  девојчица није ни приметила док јој полиција није скренула пажњу. По добијеним информацијама, уколико би је неко зауставио, требало је да каже да је приватни возач и да превози туристе.

Тешко је заправо поверовати да би 14-годишња девојчица за воланом једног старог и прљавог аутомобила, с две различите босанскохерцеговачке регистрације, уопште могла да дође до Загреба и назад, а да је полицијске патроле које су посебно честе у граничном подручју - не примете. И самој девојчици је, по исказу, све то било „мало сумњиво“, али је рекла полицији како је ипак пристала да обави превоз.

(Вечерњи лист)

БОНУС ВИДЕО: